Nem bírják tovább a nyugdíjasok: újabb emeléseket követelnek

Pénzcentrum2022. július 18. 12:04

Az első fél évben fokozatosan elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható. Éppen ezért novemberre 4,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést követelnek a nyugdíjasok, januárban pedig az infláció mértékétől függően legalább 8 százalékos év elejei nyugdíjemelést az idős korosztály számára. 

Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei infláció várható értéke 13%. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1%-kal emelje. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az MNB júniusban kiadott jelentésében 6,8-9,2% közötti inflációval számol. Ennek alapján a januári emelés mértékét legalább 8%-ban lehet reálisan megállapítani - áll a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményében.

Ezen felül még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért

a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

Júniusban a fogyasztói árak 11,7%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest; a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított árindex 11,8%-ot tett ki, míg az első fél évben 9,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak. A hazai vágtató infláció főként a magyar gazdaságpolitika problémáira vezethető vissza.

Kritikus a családok, különösen a többgyermekes családok és a nyugdíjasok számára, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, 22,1%-kal, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 37%-kal emelkedett. Csak néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a margarin ára 58,1%-kal,
  • a sajté 43,4%-kal,
  • a marhahúsé 41%-kal,
  • a száraztésztáé 39,9%-kal,
  • a kenyéré 39,7%-kal,
  • a sertészsiradéké 37,9%-kal,
  • a baromfihúsé 37,1%-kal,
  • a vajé 36,6%-kal,
  • a tojásé 34,3%-kal, 
  • a friss hazai és déligyümölcsöké 17,4%-kal,
  • a friss zöldségé 16,9%-kal

emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.  Az idős emberek százezrein a rezsicsökkenés sem segít, mert nem gázzal vagy villannyal fűtenek: a szén ára 15,4%-kal, a tűzifáé 10,5%-kal drágult egy év alatt.

Az infláció további súlyosbodását mutatja, hogy gyorsan emelkedik a maginflációs mutató: a 12,2%-os májusi érték után júniusban 13,8%-ot mért a KSH. A nyugdíjasokat kimondottan hátrányosan érinti, hogy a magyar inflációs adatok - a számbavétel bizonytalansága miatt - a szokásosnál sokkal kevésbé megbízhatóak.

Az Európai Unió tagországai között a magyar infláció a felső harmadban van, és ami különösen problematikus, hogy ezen belül az élelmiszerek árának emelkedése az első három között van, és ugyanez a helyzet a maginflációs mutatóval, amely a többi tagországhoz képest kiemelkedően magas - áll a közleményben.

Címkék:
vásárlás, nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, magyar, nyugdíjasok, inflációs adat, kisnyugdíj, infláció mértéke, élelmiszerek,