Tállai András: nyolchavi emelést kapnak kézhez egy összegben nyugdíjasok júliusban

Pénzcentrum2022. június 10. 08:31

Tállai András közlése szerint a magas infláció miatt 3,9 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelést hajt végre a kormány, így a következő hónapban a címzettek összesen nyolchavi nyugdíj után kapják meg a növelést. A kiegészítő emeléssel a 2,6 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít egy hónap múlva az államkincstár  az államtitkár közlése szerint. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 70 770 forintot kapnak pluszban júliusban a magyar idősek.

"A nyugdíjtörvény arra kötelezi az államot, hogy ha az éves várható inflá­ció magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. A kormány, ahogy a növekvő infláció miatt tavaly, úgy idén is korábban lép, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak" – mondta el Tállai András a Mediaworks Hírcentrumának. Ennek mértéke 3,9 százalék lesz.

Az államtitkár közlése szerint az évközi kiegészítő emelést összesen nyolc hónap után számítják ki. A júliusban esedékes nyugdíj már magasabb összegű lesz, s a januártól júniusig tartó időszak hat hónapjának növelése is megérkezik. A kiegészítő emelés ezeken túl a februárban folyósított 13. havi nyugdíj után is jár, így áll össze a nyolc hónap. Tállai András kiemelte, hogy az összeget a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális havi nyugdíjjal együtt kapják meg.

Arról, hogy pontosan hogyan kell kiszámolni, kinek mekkora emelés, korrekció érkezhet, ebben a cikkben részleteztük. Aki nem akar számolgatni, könnyen kiszámolhatja a várható összeget a Pénzcentrum nyugdíjkalkulátorával:

A folyósítás a megszokott módon történik, vagyis aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én írják jóvá a summát, aki postai úton kapja meg a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi ki az összeget postás - ismertette Tállai András.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

A szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását, illetve jogszabályi kötelezettsége, hogy ezt szep­temberben megtegye. Az inflá­ció első nyolchavi tényadata alapján dönt a kormány arról, hogy szükséges-e a nyugdíjakat tovább emelni. Ha kell, az esztendő végén, novemberben újra kapnak emelést az idősek, szintén a teljes évre

– mondta az államtitkár arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány, ha az infláció végül ennél, vagyis 8,9 százaléknál is nagyobb lesz.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjemelés, infláció, idősek, nyugdíjasok, nyugdíjkorrekció, tállai, nyugdíjszámítás,