Ezért nem lesz nyugdíja a magyar fiataloknak vidéken? Ma már elengedhetetlen az öngondolkodás

HelloVidék2022. május 18. 08:14

Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül az öngondoskodás kérdése a fiatalok körében, még akkor is, ha bíznak az állami nyugdíjakban. Most szakértők adtak választ arra a kérdésre, mennyire elterjedt a nyugdíjcélú megtakarítás a magyar fiatalok körében, hány éves korban kezdenek el jellemzően félretenni, és vidéken is vannak-e annyira tudatosak, mint a fővárosban.

A HelloVidék kérdéseire a Bori Barbara, a Pénzügyi-védőháló Tervező Kft. ügyvezetője, Metlife partnert, valamint az Allianz Hungária Zrt adtak választ.

Azok a generációk, akik az utóbbi időben érték el a nyugdíjas kort vagy a közeljövőben érnek el oda még úgy szocializálódtak, hogy az állam gondoskodik mindenről, az egyénnek csak annyi a dolga, hogy dolgozzon és fizesse az adót. Az utóbbi években több pénzügyi szolgáltató felvállalta a feladatot társadalmi szerepvállalásban, hogy népszerűsítse, hangsúlyozza a több lábon állás, az öngondoskodás szükségességét. A magyarországi pénzügyi kultúrában azonban ez nemrég kezdett csak gyökeret verni, sok idő kell ahhoz, hogy az emberek nagy tömegének gondolkozására ez hatással legyen

- derült ki a szakértők válaszából, ahogy az is, hogy van olyan réteg a vidéki ügyfelek körében is, aki tudatosan választja a nyugdíjcélú előtakarékosságot, és aktívan nyomon követi a számlája alakulását, illetve van, aki munkáltatói, rokoni vagy üzletkötői ajánlás alapján nyit számlát, ez nemcsak a városban jellemző.

A teljes cikk a nyugdíjelőtakarékosság Magyarországi helyzetéről és lehetőségeiről a HelloVidék oldalán olvasható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
nyugdij, magánnyugdíjpénztár, pénzügyek, nyugdíjpénztár, előtakarékosság, pénzügy, pénzügyi tudatosság, hellovidék, nyugdíj előtakarékossági számla,