Baj lesz a nyugdíjakkal jövőre: ismét romlik az idős magyarok helyzete

Pénzcentrum2021. december 3. 10:07

Korábban a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ám jelenleg az 5 százalék tűnik reálisnak. Így azonban az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. 

A költségvetés tervezésekor a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ez azonban nagy valószínűség szerint nem lesz tartható. Az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol. A költségvetésben szereplő inflációs szám azért is fontos, mivel a kormány vállalta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi, vagyis az infláció mértékével emeli azokat.

Miután a költségvetésben, a várható inflációnál kisebb szám szerepel, így az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. Mi lesz 2022-ben? Az időseket képviselő szervezetek  már elkezdtek lobbizni, annak érdekében, hogy már januártól nagyobb emelést kapjanak. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) azt várja a kormánytól, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg, mennyi legyen 2022. januárjától a nyugdíjemelés, és ehhez illeszkedve módosítsák a költségvetési törvényt - írja az Mfor.

Mint ismeretes, 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak, ám gyakorlatilag már januártól látszódott, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb mértékben nőnek, így a pénzromlást ellensúlyozandó júniusban a kormány egy 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött. Azonban az infláció tovább gyorsult, így augusztusban a törvényi előírásoknak megfelelően jött az újabb felülvizsgálat. Ekkor az első nyolc havi inflációt kell figyelembe venni, így annak alapján újabb, 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, amit novemberben visszamenőlegesen fizettek ki.

Címkék:
mnb, nyugdij, kormány, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, nyugdíjkorrekció, nyugdíjkiegészítés, inflációs adat, infláció mértéke, 2022,