Ezért nem mindegy, ki mikor megy nyugdíjba: 2022-ben durván meg fogja érni

Pénzcentrum2021. december 1. 10:02

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest – írja a nyugdíjguru.

A 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazandó valorizációs szorzók előreláthatóan 8 és fél százalékkal nőhetnek az idei szorzókhoz képest – írja elemzői cikkében Farkas András, nyugdíjszakértő. A szakértő megjegyzi, A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A lényeg, hogy 2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. Ebből pedig az következik, hogy a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindez azt eredményezi, hogy

2022-ben legalább 8,5 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

A képlet tehát egyszerű, folytatódik a trend, hogy aki később megy nyugdíjba az nagyot szakíthat, legyen szó öregségi vagy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról.

Címkék:
átlagkereset, nyugdíjas, nyugdíjminimum, nyugdíjemelés, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjrendszer, kedvezmények, valorizáció, nyugdíjutalás,