Havi 27 ezret bukhatsz a nyugdíjadból, ha ezt a szabályt nem ismered

Forrás Dávid2017. október 17. 14:30

Európában az alsó harmadban van Magyarország, ha a lakossági megtakarítások mértékét nézzük, ám még gyászosabb a kép, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról van szó - többek között ezt közölte egy jegybanki vezető a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján, melyről a Pénzcentrum is tudósít, nézzük a részleteket.

A lakossági megtakarítások szempontjából még nagyjából szintben vagyunk a Visegrádi Négyek hazánk nélkül számolt értékeivel (Csehország, Szlovákia és Lengyelország vannak így a csoportban), a nyugdíjcélú megtakarításaikkal viszont már ők is elhúztak mellettünk - mutatott be ezzel kapcsolatban adatokat Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója, aki a nem állami nyugdíjrendszerben is megtakarítókról beszélt a Portfolio mai konferenciáján Budapesten.

Az 1994 óta működő Önkéntes Nyugdíjpénztárakban (ÖNYP) 1,14 millió tag van jelenleg, nyugdíj-előtakarékossági számlával 123 ezren, nyugdíjbiztosítással pedig 224 ezren rendelkeznek hazánkban. E két utóbbi megtakarítási formát sorrendben 2006 és 2014 óta lehet igénybe venni.

A jegybanki vezető elmondta, a nyugdíjbiztosítást kötők átlagéléletkora 45 év és évi 210 ezer forintot fizetnek be átlagosan, ám a leghangsúlyosabb ága a nem állami nyugdíjrendszernek az ÖNYP, amelynek nem túl rózsásak a kilátásai. Ennek oka, hogy nagyon alacsony a fiatal újbelépők száma, így a rendszer elnéptelenedhet

A jegybank előrejelzése szerint, ha a jelenlegi belépési trendek folytatódnak, akkor 2030-ra már csak 880 ezren lesznek a rendszerben, ráadásul ezt követően nagy tömegek fognak rövid időn belül életkoruknak köszönhetően kikerülni a rendszerből. Van azonban pozitívabb MNB-s előrejelzés is, bár ez inkább célként írható le, 2030-ra ugyanis lehetséges elérni az 1,48 milliós taglétszámot is.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A jelenre visszatérve, jó hír, hogy egyre emelkedik az egyéni befizetések aránya a rendszerben, a jegybanki ügyvezető igazgató szerint nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek a rendszer elsorvadásától tartottak az ÖNYP-be fizethető munkáltatói hozzájárulás megadóztatásakor 2017 elején.

Az MNB-s vezető egy példán is szemléltette, hogy miért érdemes ÖNYP-taggá válni minél korábban. A kalkulációval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jegybanki vezető úgy számolt: megmarad az ÖNYP-s egyéni befizetésekre a 20 százalékos adójóváírás, ráadásul 2 százalékos reálhozamot is elérünk évente a pénzünkön. Mindezeket figyelembe véve, amennyiben 25 évesen kezdünk 7 600 forintot megtakarítani havonta, akkor 27 ezer forintot is meghaladó mértékben egészíthetjük ki ebből a nyugdíjunkat, mely a jelenlegi átlagnyugdíjhoz képest 24,25 százalékos emelkedés, tehát elmondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a nyugdíjunk egynegyedével lesz magasabb, mintha nem takarítottunk volna meg.

Ezzel szemben, ha később kapunk észbe, és 45 évesen kezdünk 9 500 forintot havonta megtakarítani, akkor csak 14 514 forint extra üti majd a markunkat, mely csupán 13 százalékos emelkedés.

Loading...

A Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáról már megjelent egy cikkünk, melyben arról olvashatsz, hogy áll Magyarország a megtakarítások terén.

Loading...

 

Címkék:
mnb, nyugdij, jegybank, megtakarítás, magyarország, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, konferencia, portfolio, önyp, visegrádi négyek,