Nagy bajban lesznek a magyar nyugdíjasok, ha erre nem figyelnek

Pénzcentrum2015. december 11. 05:47

December elején sok nyugdíjas örülhetett, hiszen ebben a hónapban a szokásosnál korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. De nem érdemes a pénzt gyorsan elkölteni, hiszen a januári nyugdíjra még bőven várni kell.


Sokan talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. Ezzel együtt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár jó dolog december elején megkapni a pénzt, ettől még a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. A Pénzcentrum információ szerint ugyanis jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra.

Így a következő nyugdíj csak január 12-én érkezik meg.
{{EMBED:infogram_0_hany_nap_van_meg_hatra_amig_megerkezik_a_kovetkezo_nyugdij" title="Hány nap van még hátra, amíg megérkezik a következő nyugdíj?}}

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik, de a januári nyugdíjra még nekik is sokat kell várni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben már korábban megkapott nyugdíjat, hiszen ugyanannyi  pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

Mire kell beosztani a pénzt?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénzbeosztása azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen közeledik a karácsony és az elsődleges szükségletek mellett a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. Jelenleg Magyarországon az átlagnyugdíj összege 107 ezer forint havonta, de a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él.

Az átlagnyugdíjból pedig feltehetően nehezen fizethető ki plusz 50 ezer forint - amit egy átlagos magyar család költ el karácsonykor a GfK felmérése szerint. Ebben az összegben egyébként benne van a karácsonyfa, a szaloncukor, az ünnepi menü, a készülődés járulékos költségei, valamint az ajándékok is.

Több lehet a januári nyugdíj

Némi vigaszt azonban az nyújthat, hogy januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 107 836 forintos öregségi átlagnyugdíj 109 561 forint lesz. Az emelkedés pedig minden területet érint, tehát 1,6 százalékkal fognak növekedni a hozzátartozói nyugdíjak és rokkantsági járadékok is, ez összesen 2,6 millió embernek és 3,5 millió ellátásnál hoz majd változást.

Címkék:
nyugdij, költekezés, pénztárca, december,