Milliárdokat öntenek a magyarok bizonyos állampapírokba: ezek a legnépszerűbb fajták

Telex2024. február 27. 10:44

A múlt héten a magyarok rekordösszegű, 172 milliárd forint értékben vásároltak lakossági állampapírokat, amit az Államadósság-kezelő Központ szerint a prémium állampapírok után kifizetett jelentős kamatok ösztönöztek. A befektetők preferenciái a különböző állampapír-sorozatok között mostanra megoszlottak - közölte a Telex.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) legújabb közleménye szerint a magyar lakosság a múlt héten rekordösszegű, 172 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat. Ez az idei év során a legmagasabb heti érték, amit nagyban befolyásolhatott az a tény, hogy az ÁKK jelentős kamatfizetéseket hajtott végre a prémium állampapírok után. Ennek eredményeképpen sok befektető úgy döntött, hogy a kapott kamatokat azonnal új állampapír vásárlására fordítja.

Az ÁKK előrejelzése szerint a következő hónapokban is több ezer milliárd forintnyi kamatot fizet ki. Azonban még nyitott kérdés marad, hogy ezekből az összegekből mennyi kerül ismételten állampapírba, és mennyit fordítanak a befektetők más célra vagy fogyasztásra. A múlt heti 170 milliárd forintos vételi volumen alapján sokan úgy döntenek, hogy továbbra is az állampapírok felé orientálódnak.

A befektetők körében változóban van, hogy melyik állampapír-sorozatot részesítik előnyben. Tavaly novemberig az inflációkövető prémium állampapírok voltak a legnépszerűbbek, amelyekkel akár 18-19 százalékos hozam is elérhető volt. Jelenleg viszont már nem kaphatóak ilyen magas hozamú sorozatok; az elérhető prémium sorozat fix 7,9 százalékos kamatozást ígér a következő egy év plusz néhány hónapra.

A múlt heti adatok alapján látható, hogy a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lett a legnépszerűbb választás 56,7 milliárd forintos eladással. Ez egy hároméves lejárati idővel rendelkező sorozat, amely garantáltan 7 százalékos kamatot fizet. A második helyen a prémium állampapírok végeztek 46,5 milliárd forintos eladással; ezek jelenleg 7,9 százalékot fizetnek és jövő áprilistól további kamatprémiumot kínálnak. A harmadik helyre az egyéves állampapírok kerültek 37,9 milliárddal, amelyek mostani kamatlába 6,5 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly még egyértelmű volt a preferencia a prémium állampapírok iránt; idén viszont megfigyelhető egy diverzifikálódás a különféle konstrukciók között. Kiemelkedik ebben az összefüggésben a FixMÁP elsősége is ami azért figyelemre méltó, mert ezt a terméket kevesebb mint két hónappal ezelőtt vezették be.

Címkék:
forint, állampapír, prémium, ákk, magyarok, milliárd, milliárdok, befektetők, prémium államkötvény, prémium állampapír,