Pusztító látlelet a nyomorról: kíméletlen szegénységben él több százezer magyar fiatal

Pénzcentrum2023. április 5. 13:02

A magyar fiatalok 10,2 százalékának voltak súlyos anyagi problémái, tapasztalták meg a kirekesztést 2021-ben. A friss adatok szerint ez a negyedik legrosszabb arány Európában. Emellett a 15-29 évesek majdnem 14 százalékát fenyegette a szegénység és a kirekesztés kockázata.

A 15-29 évesek 6,1 százaléka szembesült súlyos anyagi nehézségekkel, társadalmi kirekesztettséggel az EU-ban az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 2021-ben. Hozzétették, a teljes népességben a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta valamivel magasabb, 6,3 százalékos volt.

Az uniós országok közül a 2021-ben súlyosan anyagilag és szociálisan deprivált fiatalok aránya Romániában volt a legmagasabb (23,1%), majd Bulgária (18,7%) és Görögország (14,2%) következett.

Loading...

A rendelkezésre álló adatokkal rendelkező 26 uniós tagállam közül 11-ben ez az arány 3 százalék alatt volt. Ebbe a csoportba tartozik Luxemburg, Lengyelország, Svédország, Ciprus, Csehország, Hollandia, Horvátország, Szlovénia, Finnország, Ausztria és Észtország is.

Magyarország a rosszabbak közé tartozik, nálunk a fiatalok 10,2 százaléka szembesült súlyos megélhetési problémákkal, társadalmi kirekesztéssel, ami a negyedik legrosszabb.

A friss adatok szerint 2021-ben az EU-ban a 15-29 évesek körében magasabb volt a szegénységi kockázat aránya, mint a teljes népesség esetében (20,1%, szemben a 16,8%-kal, ez 3,3 százalékpontos különbség).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon a fiatalok 13,7 százaléka volt kitéve ennek, ami még a jobbak közé tartozik Európában.

Ebben a tekintetben Csehországban és Szlovéniában volt a legjobb a helyzet, ott csak a fiatalok kevesebb mint 10 százaléka küzd ilyen gondokkal.

Loading...

Ellenben Horvátországban, Ausztriában Romániában és Lengyelországban is magasabb volt a szegénység kockázatának kitett 15-29 évesek aránya, mint nálunk. A legrosszabb adatok Dániából és Görögországból jöttek, ahol a fiatalok több mint negyedét érinti a probléma.

Címkék:
szegénység, megtakarítás, eurostat, anyagi helyzet, adatok, fiatalok, társadalom, társadalmi egyenlőtlenségek, eurostat adatok, társadalmi kirekesztés,