Őrület, mi folyik most a devizapiacon: lehet még kaszálni a forinttal 2023-ban?

Pénzcentrum2023. február 17. 10:04

A 2022-es év elég egyértelmű irányokról szólt a devizapiacon, még akkor is, ha az utolsó két hónapban a fordulat jelei látszottak. Az idei trendeket viszont sokkal nehezebb megjósolni, várhatóan kevésbé lesz egyértelmű az irány, sokkal inkább csapkodással, bizonytalansággal telhet az év.

Megtorpant a dollár 2022 végére

A dollár éve volt a tavalyi még úgy is, hogy az év végére megtorpant az amerikai deviza erősödése. Év közben paritás alatt is járt az euró-dollár jegyzés, majd 0,95 körül fordult a helyzet. Ezzel együtt egyéves időtávon még mindig majdnem 6,5 százalékos erősödésben van az amerikai deviza az euróval szemben - összegzi a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő.

2022-ben hosszú idő után „jött meg a dollárerő” a piacra, a világszerte tapasztalható inflációs nyomás miatt a Fed előnyben volt a kamatemeléseket tekintve. Ez az előny részben még most is kitart, bár a legutóbbi ülésen az amerikai jegybank már 25 bázispontra lassította a kamatemelési ütemet, miközben az Európai Központi Bank (EKB) kitartott az 50 bázispontos tempó mellett.

Ezzel pedig rögtön rá is térhetünk arra, mi lesz az egyik tényező, ami 2023-ban meghatározhatja az euró-dollár árfolyam alakulását. Az alapkezelő szakemberei szerint nagy kérdés lesz, milyen ütemezéssel alakítja majd a monetáris politikát a két nagy jegybank, ez pedig az infláció mellett a gazdasági kilátásokon múlhat.

A tengerentúlon már hónapok óta az infláció csökkenését mérik. Ha ehhez erősödő recessziós kockázatok társulnának, akkor az lazább monetáris politikára kényszeríthetné a Fedet. Ha pedig a jelenlegi várakozásoknál előbb érnek véget a kamatemelések, vagy esetleg az év végére már kamatcsökkentés is jut, akkor az további dollárgyengülést hozhat

- vélekednek a befektetési szakemberek.

Az elemzők szerint másik fontos tényező pedig az Európát sújtó energiaválság és recesszió. Mint írják, az ezzel kapcsolatos várakozások visszaestek az év elején - főleg a zuhanó energiaáraknak és az enyhe télnek köszönhetően. Meglátásuk szerint továbbra is érezhető kockázatot jelent viszont, hogy meddig maradhatnak fenn a jelenlegi gáz- és olajárak.

Mi lesz veled forint?

2022 nagy részében egymással ellentétesen mozgott a forint és a dollár, vagyis amikor az amerikai deviza gyengülésbe fordult, azzal párhuzamosan enyhült a nyomás a magyar devizán és a 430 feletti szintről 390 alá kapaszkodott a forint az euróval szemben. Az elemzők szerint ennek oka részben az, hogy a forint úgynevezett magas bétájú devizaként általában ellentétesen követi le a dollár mozgását.

Emellett persze a 18 százalékos irányadó kamat is megtette a hatását, mivel ilyen kondíciók mellett komoly kihívás a magyar fizetőeszköz ellen spekulálni a befektetőknek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- teszik hozzá az alapkezelő szakemberei.

Az elemzők szerint részben ezért nehéz megjósolni, merre tarthat idén a forint, elvileg a gazdasági kilátások javulása a magas kamattal párosulva alátámasztják az erősödést. Ugyanakkor maradtak még kockázatok, például az uniós források folyósításának időpontja, illetve félő az, hogy esetleg magasan ragad az infláció - teszik hozzá.

Nagyrészt ezek dönthetik el az irányt, de az várhatóan sokkal kevésbé lesz egyértelmű, mint 2022-ben, év közben komoly kilengések jellemezhetik a forintot a hírek függvényében. Hozzáteszik: "Ráadásul most az év elején kicsit úgy tűnik, mintha „előre szaladt volna a piac”, minden pozitív forgatókönyvet beáraztak volna a befektetők, így kérdés, mennyi tér lehet még a további forinterősödésre."

A devizapiaci fejlemények a 2023-as befektetési lehetőségekre is hatással lehetnek, a fentiek mellett sokkal nagyobb körültekintésre lesz szükség, mint tavaly, nem lehet egy nagy trendre „ráülni” az év során

- jósolják zárszavukban az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Címkék:
árfolyam, euró, forint, európa, alapkezelő, deviza, infláció, valuta, amerika, dollár, usd, usa, forintgyengülés, recesszió, forintárfolyam, euróárfolyam, devizaárfolyam, gazdasági recesszió, forint gyengülés, forint árfolyam, eur huf,