Óriási bajban van, aki itt tartja a pénzét: rengeteg magyar szegényedhet el

Pénzcentrum2022. október 14. 11:32

A 20% feletti szeptemberi infláció nem csak azt jelenti, hogy rengetegen kevesebbet tudnak vásárolni, mint tavaly, hanem azt is, hogy a drágulás miatt a megtakarításaink értéke is csökken – írja a Bankmonitor.

Szeptemberben 25 éves rekordot döntött az infláció mértéke, ráadásul azt sem látni, mikor csökkenhet a drágulás mértéke: a legtöbb elemző szerint 2023-ban sem megy a mutató 10 százalék alá. A drágulás leginkább az élelmiszereket és a rezsit érinti, ami azt is jelenti, hogy mindenki megérzi a megnövekedett anyagi terheket, de legfőképp az alacsony jövedelműek. 

A drágulás rendkívül rossz hatással van a megtakarításokra is: ma itthon több mint 6 ezermilliárd forint van a lakosságnál készpénz formájában, további 9-10 milliárd forint pedig rendkívül alacsony kamatozású (1-2 százalék) látra szóló betétekben. Ez a 15 ezermilliárd forint az elmúlt egy évben 3 ezermilliárd forintot veszített az értékéből, és az előttünk álló egy évben még legalább további 2 ezermilliárd forinttal csökken a vásárlóértéke. Ez azt jelenti, hogy ezek a pénzek 2023 utolsó negyedévében harmadával kevesebbet érnek majd, mint 2021 utolsó negyedévében. Ugyan jelenleg sem az állampapír befektetések, sem a nyugdíjpénztárak hozama nem éri el azt a szintet, hogy kompenzálná a 20,1%-os inflációt, mégis mindenképp érdemes befektetni, hogy elkerüljük a megtakarítások elértéktelenedését.

 

Címkék:
befektetés, forint, kamat, megtakarítás, állampapír, drágulás, infláció, nyugdíj biztosítás, megtakarítások, árdrágulás,