Feléled a bankbetét: már 9 százalékos kamatot is adnak egy évre

Pénzcentrum2022. szeptember 15. 09:00

A sokáig alacsony betéti kamatok lassan követik az emelkedő alapkamatot is, a folyamat egyik legújabb példája a Gránit Bank két kiemelt ajánlata, amely hat hónapra 7, egy évre pedig már 9 százalékos kamatot fizet – utóbbi ebben a kategóriában az elérhető legmagasabbnak számít jelenleg. A meglévő, rövid lejáratú betétek kamatait is emelte a pénzintézet, amely a lakossági ügyfélszám és a betétállomány növekedésén is meglátszik – közölte a bank a Pénzcentrummal.

Az utóbbi évtizedben a rendkívül alacsony kamatok mellett szinte kiveszett a megtakarítási formák közül a klasszikus bankbetét, és egy ideig a kamatkörnyezet emelkedésével sem jelentkeztek a vonzóbb ajánlatok a piacon.

Az utóbbi hetekben ez változni látszik, jelenleg a Gránit Bank kínálja a néhány éve még elképzelhetetlen 9 százalékos kamatot 12 hónapra.

Csak egy bankszámla a feltétel

A Gránit Bank a szektorátlaghoz képest közel kétszer költséghatékonyabban működik, és ezt a költséghatékonysági előnyt érvényesíti szolgáltatásainak árazásában, így betéti kondícióinál is – közölte a pénzintézet a Pénzcentrummal.

A banknál több lejáratra, 5-9 százalék közötti éves kamattal, és EBKM mutatóval lehet betétet lekötni, a feltétel mindössze az aktív bankszámla megléte.

A bank kiemeli, hogy a számlanyitás díjmentes, otthonról is elintézhető, teljesen online folyamat, szelfivel vagy Gránit VideóBankon keresztül is nyitható a betétek lekötéséhez havidíjmentes bankszámla.

Kiemelt ajánlatok

Mint azt a bank közölte, a meglévő lejáratok mellett két új lakossági betét is elérhető az augusztus közepén kezdődött és szeptember végéig tartó akcióban. Ezek egyike a 6 hónapos és évi 7,00 százalékos kamatot fizető (EBKM 7,00 %), KamatMax betétet, valamint a 12 hónapos és aktuálisan 9 százalékos kamatot (EBKM 9%, a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 2,75%) fizető KamatMax Plusz betétet. Az új betétek meglévő és új ügyfeleknek egyaránt elérhetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nő a betétállomány

A bank számos további 12 hónapos vagy annál rövidebb lekötési idejű betétjének kamatait is az emelkedő kamatkörnyezethez igazította a napokban, így már 1 hónapos – feltétel nélküli – lekötés esetén is elérhető évi 5 százalékos kamat.

A kamatemelést kedvezően fogadták a megtakarítók, részben ennek is köszönhető, hogy az új ügyfelek számlanyitása idén, azaz január elejétől szeptember végéig több mint 56 százalékkal magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában, a napokban pedig megnyitottuk a 100 ezredik bankszámlát is

– mondta Jendrolovics Péter, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese, a Lakossági Divízió vezetője, hozzátéve, hogy a lakossági betétállomány is 22 százalékkal növekedett ugyanezen időszak alatt.

Címkék:
alapkamat, bank, kamat, megtakarítás, bankbetét, gránit bank, lekötés, lekötött betét,