Rengetegen tették deviza-megtakarításba a pénzüket az elmúlt hónapokban: mitől ijedtek meg?

Pénzcentrum2022. május 18. 17:01

Jelentős összegek megjelenésére számítottak a szakértők az első negyedévben a megtakarítási piacon, pozitív fejlemény, hogy ennek megfelelően, viszont az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, illetve az azt övező gazdasági folyamatok keltette bizonytalanság egyértelműen kedvezőtlenül befolyásolták a megtakarítási termékek piacát. A geopolitikai feszültségek enyhülésével ugyanakkor ezen a területen is normalizálódhat majd a helyzet.

A családoknak járó szja-visszatérítés, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj folyósításának köszönhetően jelentős összegek érkeztek az OTP Bank ügyfeleinek számláira az év első három hónapjában. A hitelintézet szakértőinek előzetes várakozása szerint a megelőző év azonos időszakának bővüléséhez képest 2022 első negyedévében akár 10 százalékkal magasabb emelkedést vártak a megtakarítások piacán, ezeket a számításokat azonban felülírta a február végén kirobbant konfliktus.

Az eddigi adatok szerint a bank ügyfelei, az év első hónapjaiban érkezett rendkívüli kifizetések nagyobb részét, több mint 60 százalékát a hitelintézetben hagyták. Ez arra enged következtetni, hogy a lakosság jóval megfontoltabban hoz befektetési döntéseket az orosz-ukrán konfliktus lehetséges gazdasági következményei miatt, mint korábban. Úgy tűnik, a feszült geopolitikai helyzet és az ennek kapcsán a gazdaságra is negatívan ható bizonytalan környezet miatt sokan kivárnak, sőt tartalékolnak, amely logikus reakció az ehhez hasonló körülmények között.

Fontos azonban kiemelni, hogy az összegnek a jelentős része látra szóló folyószámlákon pihen, vagyis még nem termel hasznot az ügyfeleknek. Ráadásul a magas infláció miatt folyamatosan veszít értékéből. Akik már a beérkező összegeket befektetése mellett döntöttek ott megfigyelhető, hogy a legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza-megtakarítások voltak, megelőzve a forint takarékszámlák és az értékpapír termékeket.

Az első negyedév előzetes várakozásaitól eltérően, elmaradnak az állományok a lakossági megtakarítási piacon. Bízunk benne, hogy a fegyveres konfliktus enyhülésével, a tőkepiaci hozamok fokozatos javulásával a megtakarítási folyamatok is normalizálódhatnak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– nyilatkozta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért felelős vezetője.

Címkék:
öngondoskodás, bank, megtakarítás, deviza, megtakarítások, háború,