Fojtogató tartozást nyög 400 ezer magyar család: csalókán nőtt a háztartások vagyona

Pénzcentrum2022. április 12. 09:28

20 millió forintra hízott a magyar családok mediánvagyona a jegybank és a KSH felmérése szerint. Tehát a háztartások egyik fele ennél kevesebbel, a másik fele pedig többel rendelkezik – ebbe a saját lakás értéke is beleértendő. A gyarapodás kétharmados 3 év alatt, az összes vagyon felét viszont a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. 

A 400 ezer legszegényebb háztartásnak átlagosan egymillió forinttal nagyobb a tartozása, mint a vagyona. Ezzel szemben a leggazdagabb 400 ezer család átlagosan 190 millió forint értékben halmozott föl megtakarításokat és ingatlanokat - közölte az RTL Híradó a KSH és a jegybank adatai alpján.

Mint kiderült, 3 év alatt kétharmadával, húszmillió forintra hízott a magyarországi mediánvagyon 2020 végéig, tehát ennél az összegnél a családok fele kevesebbel, a másik fele pedig többel rendelkezik. Ugyanakkor a többségnek alig van valamije a lakásán kívül.

A növekedés jelentős része annak köszönhető, hogy nőtt a lakóingatlanok ára. Volt egy Európa-bajnok áremelkedésünk Magyarországon az elmúlt években

- emlékeztetett Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője. Hozzátette, a válságkörnyezet jellemzően a szegényeket érinti hátrányosabban, ennek egyenes következménye, hogy a gazdagabb rétegek által birtokolt vagyon aránya nő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyarok vagyona együttesen már majdnem 155 ezer milliárd forintra rúg a kutatás szerint. Ennek felét a legtehetősebb 10 százalék birtokolja. A magyar családok 86 százalékának van saját lakása, 17 százalékának ingatlanhitele. 60 százalék rendelkezik autóval, 2 százalék fektet tőzsdei részvényekbe. A vagyoni különbségek pedig fokozódhatnak a háború, és a várható gazdasági lassulás miatt.  

Címkék:
hitel, mnb, család, ingatlan, vagyongyarapodás, ksh, felmérés, vagyon, családok, bankmonitor,