Kiderült az igazság: ki nyer valójában az alapkamat emelésével?

Pénzcentrum2021. október 22. 16:03

Elstartolt a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag: első adásunkban arra derült fény, hogy miért indított kőkemény kamatemelési ciklust az MNB. Elmagyarázzuk, hogy az egyre csak növekvő alapkamatnak milyen hatásai lesznek a hiteleidre, a megtakarításaidra, valamint mi várható mindezek nyomán az ingatlanpiacon.

Elindult a CashTag, a Pénzcentrum vlogsorozata, az első adásban pedig már egyből a dolgok közepébe vágtunk, és kiveséztük az MNB kamatemelési ciklusának okait, és azt is, hogy milyen hatással van a mindennapi életre az, hogy folyamatosan emelkedik a jegybanki alapkamat.

2015 és 2019 között a gazdaság gyorsan nőtt, olyannyira, hogy az időszak végére még enyhén túlhevült állapotba került, komolyan felmerült az infláció elszállása. Többek között éppen azért, mert a jegybank sem nagyon igyekezett az előbb elmondott módon szigorúbb politikára váltani. Ez mégsem okozott bajt, mert a gazdaságot egyetlen pillanat alatt lehűtötte a koronavírus, óriási gazdasági visszaesést okozva. Az MNB feladata újra a gazdaság élénkítése lett.

Bár a gazdaságok gyorsan elkezdtek magukra találni, de az infláció közbeszólt, így pedig a termékek és a szolgáltatások egyetlen év alatt nagyjából 5 százalékot drágultak Magyarországon. Erre az MNB-nek már lépnie kellett, hiszen az ő toleranciasávjuk maximuma a 3 százalékos infláció: ekkor indult be a már említett kamatemelési ciklus.

A videóból pedig kiderül, hogy milyen hatással van a jegybanki alapkamat növekedése a hiteleinkre, megtakarításainkra, és az ingatlanpiacra.

Címkék:
mnb, ingatlan, videó, alapkamat, infláció, gazdaság, jegybanki alapkamat, ingatlanpiac, kamatemelés, hitelek, megtakarítások, alapkamat emelés,