Nem álom többé a 0 forintos rezsi: az élelmes magyarok így csinálják

Pénzcentrum2021. október 8. 12:02

Ősszel nyílik meg a lakosságnak szóló uniós napelemes pályázat, de mivel a keretösszeg várhatóan órák alatt el fog fogyni és a legjobb esetben is csak pár ezer család kapja majd meg, nem feltétlen érdemes az utolsó utáni pillanatokig kivárni a fűtés korszerűsítésével. Az utolsó negyedévben kilőhet az infrafűtések iránti kereslet, és aki időben lép, gazdaságos és biztonságos megoldások közül válogathat még a tavalyi árakon.

Várhatóan november közepétől, megyénként lehet majd pályázni a minden korábbinál kedvezőbbnek ígérkező uniós napelemes pályázatra. A vissza nem térítendő támogatás összege 3 és 11.5 millió forint között mozoghat majd és háromféle konkrét beruházási célra lehet majd igénybe venni. A kormány célja, hogy akár 35 ezer háztartás energiahatékony ingatlanban tudjon élni.

A véleményezési időszak lezárását követően még mindig rengeteg a bizonytalanság a támogatást illetően, így akinek biztosítatlan a fűtésre az idei télre, nem ajánlott kivárnia a pályázat indulását - mondta el Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa. A szakértő szerint a napelemes rendszerek iránt érdeklődők jelentős része a pályázatra vár, és bár a megkeresések száma ugyan nem nőtt jelentős mértékben, a vásárlási kedv érzékelhetően megtorpant. Ez viszont sok esetben a visszájára is elsülhet, mert a kormány már többször is kitolta a határidőket és egyelőre nem lehet biztosan tudni, mikor indul élesben a program.

Vannak olyanok, akik annak ellenére is ragaszkodnak a vissza nem térítendő támogatáshoz, hogy nem biztosított a fűtésük télre, pedig novemberben garantáltan lesznek már hidegek. Ez azért sem feltétlenül jó taktika, mert az építőiparon belül sok esetben 3-6-9 hónapos várakozási idő van és nem mindegyik cég biztosítja, hogy a megrendeléstől számítva néhány héten belül végez a kivitelezéssel

– mutatott rá Kis-Balázs Attila. Felhívta rá a figyelmet, az építőiparban az elmúlt hónapokban 100-150 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. A fűtési rendszerekben ez még nem köszönt vissza, de néhány hónapon belül itt is drágulás lesz, ez pedig nagyjából egybeeshet a pályázati időszakkal. Mint mondta, ha valakinek idén kell fűtés, ne habozzon a döntéssel, mert gazdaságos és biztonságos megoldások közül válogathat még a tavalyi árakon. Hangsúlyozta, mivel a pályázati pénz nagy valószínűséggel néhány óra alatt el fog fogni, érdemes alternatív ötletekkel is tervezni. Véleménye szerint a pénzt a legjobb esetben is csak pár ezer család kapja majd meg.

A nulla forintos rezsi nem álom többé

„Ha valaki éves elszámolású szerződést köt a szolgáltatóval és olyan napelemes rendszert választ, ami a fűtést is kiszolgálja, akkor onnantól a rezsi nulla forintra kihozható. Ez persze csak átvitt értelemben igaz, hiszen az internetet attól például még fizetni kell, de a víz- és fűtésszámlát egy életre elfelejthetik a háztartásban” – magyarázta. Közölte, míg 2019-ben csak a lakosság egy százaléka választotta az elektromos fűtést, úgy 2020-ban már 8-10 százalékos ez az arány, ami azóta is dinamikusan emelkedik. Felhívta rá ugyanakkor a figyelmet,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az sem mindegy, milyen elektromos fűtést alkalmazunk.

A lehetőségek tárháza ma már meglehetősen széles. A klímás fűtéssel vigyázni kell, mert egy bizonyos kültéri hőmérséklet alatt nem tud megfelelően működni, de léteznek falra szerelhető elektromos radiátorok, amikből infra is elérhető. A fűtőhálókat járólapok alatt szokták alkalmazni, egyre elterjedtebbek az elektromos kazánok, a legtöbb lakásban pedig hőszivattyús rendszerek találhatók meg az elektromos megoldások közül.

Címkék:
fűtés, felújítás, fűtési szezon, fűtéskorszerűsítés,