Fordulat jöhet a devizapiacon: mi lesz a forint, dollár, rubel, reál sorsa?

Pénzcentrum2021. április 1. 13:57

Befektetési szakemberek szerint az évtized egyik legnagyobb kockázati tényezője lehet az infláció. Mint mondják, így komoly fordulat jöhet a devizapiacon, amely érintheti többek között a forint, a dollár, a rubel, vagy épp a reál árfolyamát is. Összefoglalónkban a devizapiacban rejlő jövőbeli lehetőségekről foglalkozunk, aminek kiaknázása segítséget nyújthat a befektetőknek az infláció elleni küzdelemben.

Sokasodnak a szakmai érvek az infláció jövőbeli emelkedése mellett - hívja fel a figyelmet az Aegon Alapkezelő. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy egyre több szakember tekint az évtized egyik legnagyobb kockázataként az inflációra. Azt ugyanakkor kiemelik, hogy

  • jó hír, hogy extrém magas vagy hiperinflációra utaló jelek nincsennek, ráadásul a szakemberek egy viszonylag jól kiszámítható árszínvonal emelkedést prognosztizálnak;
  • Rossz hír viszont, hogy az infláció hosszú évekre velünk maradhat, sok tekintetben felidézve a 70-es évek pesszimista gazdasági hangulatát.

Devizapiaci helyzet 2021-ben

Már 2020-ban is számos jelét láttuk annak, hogy a ránk váró évtizedben nem a dolláré lesz a főszerep, ugyanakkor 2021 számos változást hozott. Ezek a következők:

  • A fejlett piaci részvények (USA dominanciával) - leszámítva a Covid-19 okozta pánikot - már jó évtizede szárnyalnak és rendkívüli módon túlárazottak. A tapasztalt magánbefektetők és az intézményi befektetők már most is keresik az alternatív lehetőségeket, ami az USA-ból való tőkekivonáshoz vezethet a közeljövőben. Ha ez megtörténik, akkor a dollár a legtöbb devizával szemben gyengülhet.
  • A FED rekord alacsonyra vágta a kamatokat, ezért eltűnt az amerikai kötvények korábbi kamatelőnye, különösen a rövidebb lejáratokon.
  • A monetáris lazítás (QE) több mint 12 éve dübörög a tengerentúlon, szinte korlátlanul öntve a pénzt a piacra, kvázi "helikopterpénzként".
  • 2020 óta már a feltörekvő piacokra is jellemző a mennyiségi lazítás (QE), aminek köszönhetően több jegybanki kamat a mélyben van már ezekben a régiókban is. Van honnan javulni. Ennek egyik hatásaként sokat gyengültek egyes feltörekvő devizák is (brazil reál), és sok helyen már kamatemelésre kényszerültek a feltörekvő jegybankok.
  • Rekordszintű az amerikai államadósság, melynek mértéke és kockázati szintje a II. Világháború közeli időket idézi.
  • A legfontosabb tényező mind közül mégis az egyes régiók növekedési különbsége lett. Bár 2021-re a legtöbb befektető erősen visszapattanó globális növekedést várt, ami jellemzően gyenge dollárhoz vezet, mégis az átoltottság lett az egyik legfontosabb kereskedési szignál az első negyedévben, ami újra Amerikára irányította a figyelmet és erősítette a dollárt.

A feltörekvő devizáké lehet a jövő

Kevés az esély arra, hogy a fenti gazdasági folyamatokban bármiféle fordulat következzen be, ezért eljöhet a fordulópont, ahol a befektetők tömegesen kezdik el keresni az eddig lemaradó eszközöket. Ezek nagy része pedig feltörekvő piaci devizában vannak

- írja a Pénzcentrumnak írt elemzésében az Aegon Alapkezelő. Az elemzők szerint ezek a következők:

  1. Kelet-Európa eurózónán kívüli országaiban, mint például Magyarország. Bár a forint egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött korábbi reményeket (ami nagyrészt a vírus harmadik hullámának köszönhető, hiszen ez nem volt benne a korábbi forgatókönyvekben). A régiós devizákban és a hazai fizetőeszközben lehet potenciál, de némiként romlott a potenciál.
  2. Szelektív, árupiaci kitettséggel rendelkező, jó fundamentumú, vagy éppen lemaradó, olcsó devizákat is érdemes figyelemmel kísérni: Brazília, ahol az elmúlt évtizedekben hullámzó teljesítmény mutató Reál találhat ismét magára vagy például az orosz Rubel.

Érvek a feltörekvő piacok mellett

Bár a dollár gyengülése nem következett be 2021 első negyedévében, és a globális környezet is kevésbé támogató a feltörekvő piacokra nézve - a volatilis, emelkedő amerikai hozamkörnyezet és az erős zöldhasú érzékenyen érintette a feltörekvő piacokat, korai lenne még feladni, de az időzítés kiemelt jelentőségű.

A feltörekvő piaci kamatemelések javítják a devizák vonzerejét, ezen túl azonban az amerikai reálkamatok, a FED monetáris politikája és a feltörekvő országok átoltottsága játszhatja a kulcsszerepet

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

Meddig húzza még a dollár?

Az amerikai dollár és vele az egész amerikai piac is túlárazott. A legtöbb klasszikus mutató és indikátor már rég pirosban van. Ennek ellenére még mindig van rá esély, hogy egy rövidebb ideig folytatódjon az amerikai eszközök árfolyamának emelkedése - jósolják a szakemberek. Az elemzők szerint a fordulópont akkor jöhet el, amikor:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

● kifullad a monetáris/fiskális lazítás relatív gazdasági eredménye, megszűnik az amerikai növekedési többlet,

● a világ átoltottsága eléri a megfelelő szintet, magasabbra kapcsolva a globális növekedést.

Devizapiaci hozam, felelősségteljesen

Számos lehetőség áll ugyanakkor a rendelkezésedre, ha részesülni szeretnél a devizapiac lehetőségeiből. A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy egy magas kockázatú, spekulatív devizapiaci portfólió kialakítása a legtöbb magánbefektetőnek nem javasolt. Jó megoldás lehet viszont egy jól diverzifikált befektetési alap, amelynek három előnye is van:

  • 1. részesülhetsz a feltörekvő piaci devizák erősödéséből
  • 2. sikeresen veheti fel a harcot az infláció ellen
  • 3. egy jövőbeli válság esetén az árfolyamcsökkenésből is profitálhat

Címkék:
befektetés, per, forint, piac, megtakarítás, szakma, vírus, infláció, tél, sör, válság, tőzsde, dollár, penzcentrum, tömeg, nn, profit, növekedés, szén, siker, tőke, orosz, usd, usa, viszony, vb, kockázati tőke, gazdasági válság, tek, nak, gazdasági növekedés, negyedév, devizapiac, fejlett országok, forint gyengülés, forint árfolyam, banki kamatok, gazdasági válság 2020, reálkamat, válság 2020, £ árfolyam, kap, to do, infláció mértéke, orosz gazdaság, rubel árfolyam,