Megérkezett a nagyszülői GYED 2020: ezek a nagyszülői gyed feltételei, a nagyszülői GYED összege

Pénzcentrum2020. október 25. 19:01

Ennyi a nagyszülői GYED összege 2020: a nagyszülői GYED feltételei megmondják, mennyi lett a nagyszülői gyed összege 2020 évére, melyek a nagyszülői GYED 2020 szabályai.

A GYED és más családtámogatások feltételei évről évre változnak: a kritériumok szigorúak, ám abszolút ésszerű elvárásokat támasztanak az igénybe vevő családokkal szemben. Az idei év újdonsága, hogy jelenleg már a nagyszülői GYED is igénybe vehető. Cikkünkben összefoglaljuk, mi a nagyszülői GYED, melyek a nagyszülői GYED feltételei és pontosan mennyi a nagyszülői GYED összege 2020 során. Lehet a nagyszülői GYED mellett dolgozni? Vannak megkötések, kiemelt feltételek a nagyszülői GYED igénybevételével kapcsolatban?

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díj, röviden GYED, egy olyan, havi rendszerességgel folyósított, pénzbeli juttatás, amelynek célja a gyermekvállalás támogatása. Sokan nem tudják megkülönböztetni a GYES-től (gyermekgondozást segítő ellátás, régen gyermekgondozási segély) vagy a CSED-től (csecsemőgondozási díj), ám három különböző családtámogatásról beszélünk. A GYES egy mindenkinek egyformán, alanyi jogon járó szociális juttatás, a GYED pedig egy olyan nem-szociális juttatás, ami TB jogviszonyhoz, vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányok végzéséhez van kötve. A CSED lejárta után (féléves kor) vehetjük igénybe a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén +1 évig.

A nagyszülői GYED

1. A "sima" GYED feltételei

A GYED megigénylésére jogosulta az a biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző 2 év során legalább 365 napon keresztül TB-jogviszonyban részesült. A biztosítási jogviszonynak egyszerre egy munkahelyről kell származnia, több munkából szerzett biztosítási jogviszony nem adható össze. Jogosult a GYED-re emellett az, aki felsőoktatási intézmény, szakképző intézmény, vagy köznevelési intézmény nappali tagozatán vesz részt, vagy maximum 1 éven belül fejezte be tanulmányait - ekkor 180 napnyi TB jogviszonyt számolnak el.

2. A nagyszülői GYED feltételei

Az a személy, nagyszülő jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére, aki az alapjogosult, vagy az azzal együtt élő házastárs (kivéve a gyám házastársa) biztosított szülője, vagyis a kisbaba nagyszülője, emellett jogosult rá annak szintén biztosított házastársa is. A nagyszülőre is érvényesek a sima GYED szabályai, egy kis kiegészítéssel:

  • a baba születését megelőző elmúlt 2 évben legyen meg a 365 napnyi TB-jogviszony, ám a nagyszülő ne végezzen kereső tevékenységet, kivéve, ha azt otthonról teszi;
  • a nagyszülői GYED igénylője nevelje a gyermeket saját háztartásában, éljen vele életvitelszerűen együtt;
  • a nagyszülői GYED kérelmezéséhez szükséges a szülő írásos nyilatkozata is a GYED összegével való rendelkezésről;
  • a nagyszülők gyermekgondozást segítő ellátást nem vehetnek igénybe.

Nem jár a nagyszülői GYED abban az esetben, amikor:

  • a nagyszülő kereső tevékenységet végez, (kivéve, ha otthonában teszi azt);
  • a gyermeket nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsőde) helyezik el;
  • egyéb rendszeres pénzellátásban részesülnek, kivéve: otthoni kereső tevékenység, táppénz, CSED, a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermekgondozási díj esete;
  • nem jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére az, aki le van tartóztatva vagy börtönben van;
  • ha az alapjogosult (a szülő, vagy annak minősülő személy) GYED jogosultsága megszűnik, akkor a nagyszülői GYED is megszűnik;
  • a gyermek szülei visszavonták a nagyszülői GYED igénybevételére feljogosító nyilatkozatukat.

Munkavégzés a nagyszülői GYED összege mellett

A nagyszülői GYED igénybe vevője nem folytathat kereső tevékenységet a kisgyermek mellett, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó - akkor a nagyszülői GYED mellett korlátlan munkavégzésre jogosult.

Mennyi időre jár a nagyszülői GYED összege 2020?

A nagyszülői GYED 2020 a CSED, vagy annak megfelelő időtartam (168 nap, kb. fél év) lejárta utáni naptól kezdődik és a gyermek 2. születésnapjáig tart. Ikergyermek esetén +1 év jár, mindkét gyerekre. Ha a gyermek meghal, a nagyszülői GYED is megszűnik.

Nagyszülői GYED kalkulátor: mennyi a nagyszülői GYED összege 2020?

A sima GYED és a nagyszülői GYED mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70%-át.

  • A bruttó minimálbér 2020 összege: 161.000 Ft/hó
  • A bruttó minimálbér 2020 duplájának 70%-a: 225.400 Ft/hó

Ne keverjük össze: Nagyszülői GYED, nem pedig nagyszülői GYES 2020!

A gyermekgondozási díjat nagyon könnyű összekeverni a szociális alapú gyermekgondozást segítő ellátással. Habár a GYES-t is felveheti a nagyszülő bizonyos esetekben, a nagyszülői GYES összege megegyezik az egységes, 28.500 Ft-tal gyermekenként.

Címkék:
család, gyed, támogatás, minimálbér, gyes, csed, nagyszülő, garantált bérminimum, gyermeknevelés, nagyszülői gyed, táppénz kalkulátor,