Nem titok többé: ekkora vagyonon csücsülnek a leggazdagabb magyarok

NapiCsárt2018. szeptember 17. 14:40

A magyarok 10 százaléka ül a lakossági összvagyon 48 százalékán, a bevételeik pedig az összes bevétel 22 százalékát tették ki. Ezzel Magyarország igazságosabb helynek tűnik, mint átlagosan az OECD, de igazságtalanabbnak, mint Szlovákia, Lengyelország vagy Olaszország.

10 éve ment csődbe a Lehman Brothers amerikai befektetési bank, ezzel pedig elkezdődött az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi válsága. Erre emlékezve közölt adatokat a világ legfejlettebb országait tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD arról, hogy a tagállamai között hol a legnagyobb a részesedése a jövedelmekből és a vagyonból a felső tíz százaléknak.

A 2014-es vagy frissebb adatok alapján a 27 OECD-tagországban a leggazdagabb 10 százalék rendelkezik a vagyon több mint felével (52%), a bevételeik pedig a lakossági összbevétel 24 százalékára rúgnak. Hazánkban ennél valamennyivel kiegyenlítettebb a helyzet, a leggazdagabb magyarok a vagyon 48 százaléka fölött diszponálnak, a jövedelmeknek pedig kicsit több mint ötöde landol náluk (22%).

Vagyon szempontjából az Egyesült Államokban koncentrálódik a legnagyobb mértékben a pénz a leggazdagabbaknál (79%), jövedelem szempontjából pedig Németországban (36%). Az OECD-tagok közül a leggazdagabbak Szlovákiában rendelkeznek a legkisebb szelettel az összvagyonból (34%), jövedelem szempontjából pedig szintén Szlovákiáról, valamint Szlovéniáról mondható el ugyanez, mindkét országban a jövedelem ötöde, azaz 20 százaléka folyik hozzájuk.

Loading...

Az OECD egy érdekes online applikációval is jelentkezett, amnelynek segítségével a saját jövedelmi adataid alapján nézheted meg, hogy a magyar lakosság mekkora része keres jobban illetve rosszabbul nálad. Az eszköz ezen a linken érhető el angolul, a The crisis changed our lives szekcióban kattints a Compare your income ikonra.

Mi játékból végigkattintgattuk az applikációt, az eredményekből az derült ki, hogy egy négytagú család 600 ezer forint havi bevétellel már a legjobban kereső 10 százalékban van Magyarországon. Az OECD szerint egy négytagú család akkor számít szegénynek, ha bevételeik nem haladják meg a 145 600 forintot. Ezek az adatok 2014-re vonatkoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy OECD-felmérés szerint a magyarok 46 százaléka gondolja azt, hogy a gyerekeik szegényebbek lesznek náluk, és 41 százalékuk pedig azt, hogy gazdagabbak. Ez annak a fényében érdekes, hogy a válaszadók 59 százaléka gondolja azt, hogy anyagi helyzete jobb, mint a szüleinek volt, amikor azok annyi idősek voltak, mint most ő.

Címkék:
pénz, forint, megtakarítás, jövedelem, statisztika, oecd, bevétel, vagyon, napicsárt,