Ismét veszélyben az OTP ügyfelei: mutatjuk, hogyan verhetnek át

Pénzcentrum2018. augusztus 29. 14:30

Úgy tűnik nem adják fel a csalók: a mai nap folyamán újabb, első ránézésre az OTP Bank által küldött üzenetek érkeztek az egyik szerkesztőségi email-címünkre. A gyanús üzenetekben arra kérik a címzetteket, hogy a megadott linken "frissítsék fiókjaikat". A valódi cél azonban nyilvánvaló módon valami egészen más: a csalók a gyanútlan ügyfelek netbankos azonosítóira és kódjaira utaznak.

A mai nap folyamán két, látszólag az OTP Bank által küldött üzenetet is kaptunk az egyik szerkesztőségi email-címünkre:

A két, egyaránt erősen tört magyarsággal megfogalmazott üzenetben arra próbálják meg rávenni a bank ügyfeleit, hogy "frissítsék" fiókjukat, mármint az internetbankjukat. Ehhez egy-egy linket is megadtak, melyek egy, a bank honlapjára a megtévesztésig hasonlító oldalra vezetnek minket.

A csalók célja pedig éppen az, hogy a gyanútlan áldozat elhiggye, hogy valóban az OTP Bank honlapján jár, és megadja az internetbanki belépéshez szükséges adatait. A baj akkor történik meg, ha valóban megadjuk a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót, a csalók ugyanis ezt követően már hozzáférhetnek a banki adatainkhoz, illetve a bankszámlánkhoz.

Nem csak az OTP-s ügyfelek vannak veszélyben

Leggyakrabban az OTP nevében kapunk ilyen, adathalász céllal küldött üzeneteket, ami logikus lépés a csalók részéről, hiszen ez a bank rendelkezik a legnagyobb ügyfélkörrel Magyarországon. Ennek ellenére ne higgyük azt, hogy a más pénzintézetnél bankolók biztonságban vannak. Néhány héttel ezelőtt például az MKB Bank ügyfeleit vették célba hasonló üzenetekkel, de a CIB Bank nevében is kaptunk már ilyen emaileket.

Védekezés

Bár a csalók sokszor tényleg a megtévesztésig hasonló honlapot készítenek el adataink ellopása érdekében, ennek ellenére néhány egyszerű szabály betartásával megelőzhetjük, hogy ellopják adatainkat. Fontos tudni, hogy a bankok sosem kérik, hogy emailes üzeneten keresztül lépjenek be az ügyfeleik a netbankjukba, illetve bizalmas adatokat sem kérnek el tőlük. Tehát ha olyan üzenetet kapunk, amely ilyesmire próbál meg rávenni minket, akkor jobb gyanakodni, hogy esetleg csalókkal van dolgunk. Csak akkor lépjünk be a bankunk internetes felületére, ha azt közvetlenül a pénzintézet honlapjáról tesszük - tehát mi magunk nyissuk meg a bank honlapját, és ne pedig valamilyen, általunk egyébként nem ismert linken keresztül jussunk el oda.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már tudnak a csalásról

Az OTP Bank honlapján található felhívásból kitűnik, hogy a bank már tud az újabb adathalász kísérletekről. Az esettel kapcsolatban az alábbi figyelemfelhívás jelent meg a bank honlapján:

Újabb adathalász kísérletre hívjuk fel a figyelmét, ismeretlenek ebben is banki adatokat próbálnak meg a gyanútlan ügyfelektől megszerezni. Kérjük, ha ilyen típusú, vagy ehhez hasonló magyartalanul megfogalmazott levelet kap, semmiképp se kattintson a linkre, törölje az e-mailt!"

A felhívást követően pedig ismertetik a csalók által küldött, általunk is megkapott üzenetek egyikét.

Címkék:
csalás, internetbank, otp, mkb, cib, penzcentrum, adathalászat, adatlopás,