Befektetnél, de nem tudod hova? Adunk egy tippet

Pénzcentrum2018. július 6. 18:30

Nem csoda, hogy jelenleg a bizonytalanság a leginkább meghatározó a piacokon: a kereskedelmi és politikai ellentétek fennállása mellett a jegybankok is egyre inkább kivonulnak a piacokról. Ennek hatásaként pedig csaknem minden befektetési eszközosztály teljesítménye elmarad a korábbi évekétől. A szakemberek ezért az előttünk álló negyedévben a legbiztosabb alapokkal rendelkező fejlett tőzsdéket részesítik előnyben.

Nem csoda, hogy jelenleg a bizonytalanság a leginkább meghatározó a piacokon: a kereskedelmi és politikai ellentétek fennállása mellett a jegybankok is egyre inkább kivonulnak a piacokról. Ennek hatásaként pedig csaknem minden befektetési eszközosztály teljesítménye elmarad a korábbi évekétől. A K&H befektetési szakemberei ezért az előttünk álló negyedévben a legbiztosabb alapokkal rendelkező fejlett tőzsdéket részesítik előnyben.

Amilyen optimistán indult az év, olyan nagyot fordult a kocka. "A kereskedelmi háború miatti bizonytalanság elhúzódása nincs kedvező hatással a vállalati környezetre, a cégek tervezési és beruházási tevékenységére, miközben Európa belső politikai feszültségekkel is szembesül. Mindemellett a Fed újabb kamatemelése és az EKB év végén lezáruló kötvényvásárlási programja is egyértelműen a piacokat támogató politika csökkenésének irányába mutat. Mindezek hatására a befektetők körében egyértelműen felerősödött a kockázatkerülés, amit jól mutat, hogy gyakorlatilag szinte minden eszközosztály negatívan teljesített az év eddigi részében - a fejlett részvénypiacot és a nyersanyagpiacot kivéve" - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Loading...

A harmadik negyedév fő trendjei:

  • Tavaly óta gyakorlatilag megfordult a trend, és a feltörekvők helyett egyértelműen a fejlett piaci tőzsdék teljesítenek jobban. Mivel a kereskedelmi háború hatásaitól való félelem továbbra is jelen van, ezért a harmadik negyedévben sem zárhatók ki újabb eladási hullámok a feltörekvő tőzsdéken. "A befektetőknek azt javasoljuk, hogy a biztos alapokkal rendelkező piacokat érdemes előnyben részesíteni, és a megtakarításaikban érdemes a fejlett részvénypiacokra koncentrálni" - tanácsolja a befektetési szakember.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • A feltörekvő kötvénypiacokon nagyon-nagy elmozdulás történt, ami a hazai állampapírpiacot sem kímélte. A továbbiakban a forintgyengülés inflációgerjesztő hatása így könnyen a reálkamatok rovására mehet, tehát elviheti a hazai állampapírokkal elérhető hozamot.

  • Az elmúlt évek egyértelműen az amerikai dollár erősödéséről szóltak, tavaly viszont már úgy tűnt, hogy az euró ismét magára találhat. Az amerikai jegybank kamatemelése kapcsán azonban a dollár befektetések kamatelőnye tovább nőtt az euróval szemben, miközben az európai növekedési kilátások is romlottak, így jelenleg nem várható az uniós fizetőeszköz jelentős erősödése.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, kötvény, penzcentrum, részvény, reálkamat,