Olcsó versenytársat kapnak a bankok: mutatjuk, mivel tudsz tízezreket spórolni

Forrás Dávid2016. szeptember 12. 05:45

Azon, ha te külföldre utalsz vagy onnan fogadsz pénzt, a bankok rommá keresik magukat. Egészen eddig nem tudtad megkerülni őket, de ennek most vége. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg ettől a költségtől egy életre.

Magyarországon még nincs euró, az Európai Unióban meg nem számít általánosan elfogadott fizetőeszköznek a forint. Ennek megfelelően, egy Magyarországról induló vagy oda érkező nemzetközi utalás esetén, a bankok potenciálisan kétszer is lehúzzák ügyfeleiket:

Óriási adminisztrációs díjat fizettetnek velük az utalásért, ráadásul, ha forint számláról utalunk vagy oda fogadunk eurót, akkor az átváltás sincs ingyen, a bankok az árfolyamon is nagyot szakítanak, amit szintén a fogyasztók fizetnek meg.

Az elmúlt években igencsak felpörgött a 955-ös augsuburgi csatával félbeszakadt magyar térhódítás Európában:

  • a különböző források négy és hatszázezer közé teszik az Európai Unió más tagállamaiban élő magyar állampolgárok számát, valamint a jövője is úgy néz ki, hogy biztosított a mozgalomnak, hisz
  • a magyar főiskolások és egyetemisták harmada tervezi a külföldre költözést.

Ennek egyik hatása, hogy egyre több jövedelmet utalnak haza a magyar munkavállalók külföldről, és valószínűleg egyre gyakrabban kényszerülünk arra is, hogy (akár csak kis összegeket), külföldre utaljunk az ott élőknek.

Pontos statisztikával a hazautalt pénzekről rendelkezünk, ez 2014-ben már kitett úgy 920 milliárd forintot, és ez az összeg azóta szinte biztos, hogy csak emelkedett.

A fenti trendek miatt egyre fontosabb kérdés a magyaroknak is, hogy mennyiért utalhatnak az Európai Unión belül pénzt a tagállamok között.

A klasszikus készpénzküldő szolgáltatások horrortarifákkal működnek, így eddig maradt a banki utalás, mint drága, de az elérhető legolcsóbb pénzküldési módszer. Ennek szerencsére vége. Léteznek már ugyanis olyan megbízható cégek, melyek megoldják helyettünk a nemzetközi átutalást a banki költségek töredékéért. Ilyen a Currencyfair és a Transferwise is. Mivel a Transferwise nemrég vált elérhetővé magyar nyelven is, ezért az ő példájukon keresztül mutatjuk be a szolgáltatás működését és költségét.

Mi a Transferwise?

A Transferwise a bankok egyik Übere. Segítségével úgy végezhetjük el nemzetközi utalásainkat, hogy a pénz soha nem hagyja el az országot. Ez annak köszönhető, hogy a mi forint átutalásunkat a szolgáltató belföldön tartja, majd kifizeti egy olyan embernek, aki Magyarországon kapna pénzt külföldről, szintén rajtuk keresztül.

A mi utalásunk úgy ér célba, mondjuk Spanyolországba, hogy egy onnan külföldre utaló ügyfél pénzét fizetik ki a mi címzettünknek, így ott sem hagyja el a pénz az országot.

A módszer elsőre egy picit bonyolultnak hangzik, de nem kell a pénzünket féltenünk, mivel a brit pénzügyi felügyelet engedélyezte a cég működését a teljes Európai Unióban, és a működését is ez a hatóság ellenőrzi.

A szolgáltatásra elég a neten regisztrálni és már kezdhetjük is az utalást. Először be kell állítanunk, hogy hova szeretnénk pénzt utalni, majd e jövőbeni utalás fedezetét kártyával, vagy a szolgáltató magyarországi számlájára történő utalással teremthetjük elő.

Összehasonlítottuk a Transferwise-on keresztüli utalás költségét a hagyományos banki költségekkel. Két esetet teszteltünk:

  • Mennyibe kerül az Egyesült Királyságból 200 fontot fogadni a három legnagyobb magyar banknál, valamint, hogy
  • mennyibe kerül a három legnagyobb magyar banknál 200 eurót Spanyolországba utalni.
Loading...

A 200 font hazaküldésével kapcsolatban elsőre találunk kedvezőbb ajánlatot az új piaci szereplőnél. Két költséget vizsgáltunk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a bankok pénzváltási hasznát, mely a tesztünk időpontjában alkalmazott árfolyamuk és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos középárfolyamának különbségéből számoltunk ki, valamint
  • a kezelési költséget, amit a bank hirdetményekből szedtünk ki.

Ezen összegek levonása után azt látjuk, hogy a K&H-nál marad a legtöbb pénzünk. Ez a bank ugyanis az Unión belülről, EU-s pénznemben érkező utalás esetén, nem számol fel tranzakciós díjat, és az átváltási árfolyamból keletkező veszteség kisebb, mint a Transferwise kezelési költsége, ami 2 angol font.

Egy dolog viszont nem életszerű a fenti ábrán. Ha Angliából utalunk pénzt, akkor számolnunk kell a küldő bank költségével is, amit a fenti ábra nem tesz meg. Leellenőriztük az utalási költséget az Egyesült Királyság három nagy lakossági bankjánál.

Loading...

Ha még ezt a költséget is levonjuk az eredeti 200 fontból (ahogy az életben is megfizetné ezt az a személy, aki utal),

akkor teljesen mindegy, hogy itthon melyik banknál vagyunk a három topbank közül, és az sem számít, hogy Nagy-Britanniában élő feladónak melyik vizsgált banknál van számlája, a Transferwise használatával járunk a legjobban.

A másik esetben, tehát amikor mi utalunk külföldre eurót, teljesen egyértelmű a legjobb megoldás.

Loading...

A fenti ábrán azt látjuk, hogy a vizsgált bankokon keresztül elutalni 200 eurót Spanyolországba jóval drágább, mint az újonnan a magyar piacra lépő Transferwise használatával.

Ahhoz, hogy Spanyolországban felvehessen 200 eurót a címzettünk (a helyi bank kezelési költségét figyelembe sem véve), az nekünk az MNB árfolyama alapján számított 200 euró értékéhez képest 2 500 - 5 300 forinttal kerül többe, míg a piac legújabb szereplőjénél ez a többlet csupán 664 forint.

A Transferwise modellje azért műkdödhet jól, mert az Európai Unión belül bizonyos szegmensekben csak nehezen alakul a teljesen egységes piac. A hétköznapi ember hiába elégedetlen az összes hazai pénzintézettel, a külföldi számlanyitás nem reális alternatíva. Ha meg is tudná valaki győzni a munkáltatóját, hogy a fizetését egy dán takarékszövetkezethez utalja mostantól, a gázszolgáltató már biztos nem lenne annyira rugalmas, hogy csoportos beszedéssel onnan próbálja meg havonta kiegyenlíteni a rezsiszámlát.

Címkék:
bank, euró, megtakarítás, deviza, utalás, valuta, angliai magyarok, font, nemzeti gázszolgáltató,