Alig kapunk kamatot: de itt megérheti fialtatni a pénzünket

Pénzcentrum2015. október 28. 15:01

A magyarok lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarításai jelentősen elmaradnak a környező országoktól, mindössze negyedannyi szerződés van hazánkban, mint a cseheknél. Ugyan népszerű, mégsem az LTP az egyetlen jó megtakarítási forma. Mivel takaríthatunk meg, ha nem lakásra tennénk félre, és mely termékek lesznek népszerűek a következő években?

Átlagosan 47 eurót (14 660 forint) takarítanak meg a magyarok havonta, ami jóval elmarad a környező országok megtakarításaitól. A probléma azonban az, hogy a háztartások harmada egyáltalán nem tesz félre. Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a lakástakarék-pénztárak aránya a teljes lakossághoz viszonyítva hazánkban csupán 11 százalék, míg Ausztriában 65, Csehországban pedig 42 százalékos szinten áll, igaz, a szomszédos Horvátországban mindössze 10 százalékos - derült ki az Erste kutatásából a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján.

Loading...

Van-e olyan termék, amibe érdemes most pénzt tenni?

A lakossági állampapírok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a megtakarításokból, a szakértők véleménye azonban megoszlik abban, hogy a Prémium, illetve a Bónusz Magyar Államkötvény (PMÁK, illetve BMÁK) és a Kamatozó Kincstárjegy mellett mi lehet a legjobb megtakarítási forma:

  • Egy megfelelően kezelt ingatlanalap jó alternatíva lehet a lakossági állampapírok mellett.
  • Az egyszeri díjas életbiztosítások is népszerűek és szintén jó helyettesítői vagy kiegészítői lehetnek az állampapírnak.
  • A befektetési alapok elsősorban úgy adhatnak pluszt az ügyfeleknek, hogy valamivel magasabb kockázat bevállalásával magasabb hozamra tehetnek szert.

A magasabb hozamot egyébként nemcsak a hosszabb futamidő bevállalásával, hanem magasabb kockázattal is elérhetik az ügyfelek és egyre többen választanak hosszabb tartamú vagy magasabb kockázatú termékeket. 

Az állami támogatás egyébként igen fontos a megtakarítási termékeknél, a konferencián résztvevő szakértők fele szerint ezeket a termékeket kereshetik legtöbben a következő években.

Valós veszélyt jelentenek a Marcsika-féle csalók?

A csalók mindig veszélyt jelentenek a pénzügyi rendszerre, mivel kamatszinttől, és társadalmi helyzettől függetlenül bárkit kihasználhatnak

- monda Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. Az alacsony hozamkörnyezet azonban még inkább kedvez a csalóknak, akik a banki, biztosítói hozamokhoz képest sokszoros kamatokat kínálnak, ráadásul emiatt a piramisjátékok tovább fenntarthatóak, a csalók több áldozatot szedhetnek.

Hogyan hathat a demográfia a megtakarításokra?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A demográfiai változások afelé mutatnak, hogy egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egyre több inaktívat, közülük is a nyugdíjasok száma nőhet kiemelkedően a következő években. A nyugdíjba vonulás átlagos kora Magyarországon 58,5 év, amely jóval alacsonyabb az európai átlagnál, a nyugdíjkorhatár emelésével jelentősen csökkenthető az eltartottak aránya, ezzel fenntartható marad a nyugdíjrendszer.

A tanulók is később kerülnek ki a munkaerőpiacra, egyre többen csak 25 éves koruk után állnak munkába, de a 30 év után munkába állók száma is egyre magasabb. Gyakran egyébként az iskola elvégzése után is inaktívak maradnak a fiatalok - ismertette a Deloitte felmérését Demeter Ákos, a tanácsadó cég partnere.

Nem meglepő egyébként, hogy egyre többen a biztonságos befektetéseket keresik, ráadásul a hosszabb futamidejű termékek népszerűek a magyarok körében. A felmérés alátámasztja azt is, hogy iskolai végzettségtől függetlenül 45 év fölött kezdenek el gondolkodni a nyugdíj célú megtakarításokon a magyarok.

Címkék:
öngondoskodás, megtakarítás,