Új módszerrel nyúlják le a pénzed: csak egy sms kell hozzá

Pénzcentrum2015. június 14. 07:00

A technológia fejlődéssel párhuzamosan - nem meglepő módon - a bűnözők módszerei is gyorsan terjednek. Az elmúlt években több olyan pénzlenyúlós módszerrel találkozhattunk, ami először Nyugat-Európában jelent meg, majd kisvártatva Magyarországon is. A Pénzcentrum most egy olyan veszélyre figyelmezteti olvasóit, ami hamarosan nálunk is felbukkanhat.

Új csalási technológiára figyelmeztet a brit bankok közös pénzügyi csalás ellenes szervezete, a Financial Fraud Action (FFA). A módszerrel nagyon könnyen átverhetik a bankok ügyfeleit, és nem elképzelhetetlen, hogy más országokban is megjelenik.

Így működik

A módszer lényege, hogy figyelmeztető SMS-üzenetet kap - látszólag - a bankjától. Ebben arra figyelmeztetik, hogy veszélyben van a pénze: például azért, mert illetéktelenek hozzáfértek a bankszámlájához. Az is szerepelhet az üzenetben, hogy a lehető leghamarabb frissíteni kell bankszámlájához tartozó személyes adatait.

Az sms-ben az szerepel, hogy

  • hamarosan keresni fogják őt bankjától, telefonon
  • neki kell felhívnia a megadott számot
  • esetleg egy kamu banki honlapra irányítják.

És valóban, perceken belül csörög is a telefon, a vonal túlsó végén pedig az ál-ügyintéző beszél: az ügyféltől elkéri legfontosabb adatait, bankkártyája számát, számlaszámát,

és természetesen - mivel nagy a veszély - PIN kódját, jelszavait is.

A gyanútlan ügyfél pedig megadja az adatokat.

A helyzetet nehezíti, hogy a csalók már olyan üzeneteket is tudnak küldeni, ami feladóként a bank nevét írja ki - így pedig az ügyfél telefonján a bankjától korábban kapott üzenetek közé kerül be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet védekezni?

Az FFA legfontosabb tanácsa, hogy gyanakodjunk:

  • bankunk SOHA nem kéri PIN kódunkat telefonban, e-mailben
  • telefonban nem kérik a netbanki azonosítónkat
  • nem keresnek meg minket sms-ben azért, hogy frissítsük az adatainkat
  • ha ilyen sms-t kapunk, ne az abban szereplő számot hívjuk, hanem bankunk központi call centerét.

De a legfontosabb, hogy

a bank telefonos ügyintézője sosem kérdezi a PIN kódunkat - ha esetleg mégis, akkor biztos, hogy nem jó számot hívtunk!

Trükkös ATM-ek - erre figyelmeztetnek a szakértők: KATTINTS

Címkék:
csalás, bank, átverés, megtakarítás,