Meglepő dolog történt a magyar bankbetétekkel

Pénzcentrum2014. július 1. 08:34

Az előző havi több mint 100 milliárd forintos növekedés után májusban 165 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya - írja a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

A lap keddi cikkében ismerteti: május végére 6686,6 milliárd forintra csökkent a háztartások betétállománya, ez 165 milliárd forinttal maradt el az előző havi összegtől, egy év alatt pedig 695,1 milliárd volt a csökkenés.

A jegybank statisztikája szerint a forintbetétekből 168,6 milliárd forintot vont ki a lakosság egyetlen hónap alatt - így 5802,4 milliárd forintra csökkent az állomány -, míg a devizabetétek esetében 3,6 milliárd forintos növekedés után 884,3 milliárd forint volt a hó végi összeg. Utóbbi esetben a friss betételhelyezés 15,1 milliárd forinttal dobta meg az állományt, az átértékelődés pedig 11,5 milliárdos csökkenést okozott.

Az MNB szerint a háztartások látra szóló és folyószámlabetéteinél, valamint a folyószámlahiteleknél a május eleji munkanap-áthelyezések miatt előre hozott kifizetések okoztak egyszeri hatást. Arról nincs információ, hogy ez az egyszeri hatás mekkora volt - teszik hozzá.

A forintbetétekre májusban már csak 1,89 százalék kamatot fizettek átlagosan a kereskedelmi bankok, az euróbetétek esetében az éven belüli lekötésekre ez 1,17 százalék volt a cikk szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
öngondoskodás, betét, megtakarítás, bankbetét, munkanap áthelyezések,