Ennyi pénzt tartunk a párna alatt: többet, mint a bankban

Pénzcentrum2014. június 25. 13:32

Az utóbbi hónapokban tovább nőtt a háztartásoknál lévő készpénz mennyisége és a folyószámlákon lévő pénzmennyiség is. A K&H kutatásai szerint a könnyen kezelhető, kevés törődést igénylő betétek a legismertebb és legkedveltebb megtakarítási termékek. Csak a betéttulajdonosok fele volt elégedett a hozammal.

Az április végi adatok alapján rekord magas összegű, több mint 2500 milliárd forintot tartottak a magyar háztartások látra szóló betétekben és folyószámlákon, és 2650 milliárd forintnyi a lakosság készpénzállománya.

A felmérés során a magasabb jövedelmi státuszú, felnőtt lakosság körében végzett felmérése szerint a megtakarítási termékek között a betét volt a legismertebb. Néhányan ugyan megemlítették, hogy a magas kamat is fontos számukra, de ami miatt ezt a terméket kedvelik és választják az az, hogy kevés tudást és figyelmet igényel a kezelése. Ugyanakkor a megtakarítási termékekkel rendelkezők között a betéttulajdonosok több mint fele volt elégedetlen a betét hozamával.

A megtakarítási számlákat jóval kevesebben ismerik, mindössze a megkérdezettek 66 százaléka. Akik ismerik, azok számára a jelenlegi alacsony kamatok mellett a fix lekötések feltörése nem tűnik nagy veszteségnek. Így számukra a megtakarítási számlák likviditása nem képvisel akkora értéket, mint korábban.

Külföldi devizában kevesen tartják a megtakarításaikat az alacsony kamat és a bonyolultan kalkulálható hozam miatt. A megkérdezettek közül a legtöbben - 37 százalék - a hónap elején egy rendszeres összeget tesz félre, de majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy a hónap végén teszik ezt meg. 27 százaléknyian vannak, akik nem rendszeresen tesznek félre, hanem csak akkor, ha egy nagyobb összeghez jutnak. Ez a megtakarítási mód inkább jellemző a gyerekesekre, mint a gyerektelenekre. Érdekes viszont, hogy a megtakarítás módja nem függ a jövedelemtől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
öngondoskodás, betét, megtakarítás,