Friss! Milliárdos bírságot szab ki az MNB a bankokra

Pénzcentrum2014. március 13. 09:59

Összesen 1,2 milliárd forintos bírságot szab ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A büntetés 35 pénzügyi szervezet között oszlik meg, és több országos bank is szerepel a listán - derült ki a pénzügyi felügyelet csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. A bírság kiszabására elsősorban a bankszámlaköltségek jogosulatlan emelése miatt került sor. A bankoknak akár 10 milliárd forintot is vissza kell fizetniük az ügyfeleknek, így az ügy bankszektorra gyakorolt negatív hatása nagyobb lehet, mint a GVH végtörlesztéshez kapcsolódó bírságáé.


A büntetett bankok között van az OTP, a Raiffeisen, az Erste Bank, a CIB Bank, és az MKB Bank is. "Azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között" - fejtette ki Dr. Windisch László a Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi a Felügyelet a pénzintézeteket, ennek határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.

A büntetéseket az alábbi jogsértések miatt szabták ki:

  • A szerződés nem tartalmaz oklistát
  • Elmaradt az emelés okának megjelölése
  • Kevesebb, mint két hónap telt el a díjmódosítás közzététele és a hatályba lépése között
  • Tévesen tájékoztatták az ügyfeleket
  • Új díjat vezettek be
  • A költség számítási módjának megváltozása

A büntetések meghatározásánál a Felügyelet a figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a tranzakciók számát és a fogyasztói kör méretét. Ez alapján bizonyos szolgáltatóknál a maximális (100 millió forint) büntetés kiszabását tartotta indokoltnak, mivel a fogyasztók széles köre volt érintett a jogsértésben.

Freisleben Vilmos, a Felügyelet fogyasztóvédelmi igazgatója hozzátette: több, mint száz vizsgálat van folyamatban és további ellenőrzések várhatóak. A vizsgálatok várható befejezési ideje 2014 nyara. Az igazgató hozzátette: a bírságból befolyt összeget a pénzügyi kultúra fejlesztésére fogják költeni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jogsértések több százezer fogyasztót érintenek, a becslések szerint 10 milliárd forintos visszatérítendő összegről van szó. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a pénzügyi intézmények mindenkinek automatikusan visszafizetik a jogsértően beszedett díjakat.

Címkék:
mnb, bankszámla, bírság, pszáf,