Nyilatkoznod kell az ingyenes pénzfelvételhez: a részletek

Pénzcentrum2013. november 12. 16:02

December 1-jétől jövő év január 20-ig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: kétféle módon lehet nyilatkozni arról, hogy az állampolgár melyik számlájáról szeretne ingyenesen pénzt felvenni: személyesen vagy netbankon keresztül.

Február 1-jétől lehet havi kétszer ingyen pénzt felvenni, de a számlát megjelölni december 1-jétől lehet. Aki már februártól élne ezzel a joggal, január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az időpontot, akkor március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt - ismertette, hozzátéve, "a határidő folyamatos".

Eldőlt: februártól jön az ingyenes készpénzfelvétel - KATTINTS!

Rogán Antal közölte, a pénzforgalmi szolgáltatóknak is van dolga, módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést a bejelentést követően, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-jéig. December 1-jétől pedig a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát - tette hozzá, megjegyezve: a nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megőrizni.

Mint mondta, azzal szemben, aki visszaél ezzel a fogyasztói joggal, a bank jogosult lesz arra, hogy a felmerült költségeit utólag érvényesítse.

Az Országgyűlés hétfőn döntött az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről, amit fogyasztói jogként definiáltak. Ez mindenkinek jár, egy fizetési számlához kapcsolódóan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akiknek fogyasztási hitele van, azok is élhetnek az ingyenes készpénzfelvétellel, de az ő esetükben a számlájukra érkező rendszeres pénzbeli kifizetés (a jövedelem, a nyugdíj, a szociális ellátás) összegéig élhetnek ezzel.

Arra a kérdésre, ellenőrzik-e, ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, Rogán Antal azt mondta, 2014. december 31-ig kell ezt kialakítania a bankoknak, annak alapja a központi adós-nyilvántartási rendszer. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következő év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

Címkék:
öngondoskodás, ingyenes készpénzfelvét,