Eldőlt: februártól jön az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum2013. november 11. 22:43

Az Országgyűlés ma elfogadta a havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételről szóló törvénymódosítást. A bankok szektorszinten a Portfolio.hu becslései szerint akár 36 milliárd forintos bevételkieséssel is számolhatnak emiatt. A készpénzhasználatot erősítő lépés a kártyás fizetések terjedésének sem kedvez, pedig az elektronikus fizetések terjedésének gazdaságfehérítő hatása van.

Hétfőn este az Országyűlés elfogadta a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló módosítást, amelynek értelmében 2014 február elsejétől az adott naptári hónapban kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenesen lehet majd készpénzt felvenni bármely ATM-nél.

Azoknak a fogyasztóknak, akik a javaslat hatályba lépését megelőzően nem rendelkezett a fizetési számlájához tartozó bankkártyával, a pénzforgalmi szolgáltató helyiségeiben 2014. december 31.ig ingyenes készpénzfelvételre lesz lehetősége - írja az NGM közleményében.

Az ingyenes készpénzfelvételre a Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16. életévét betöltött ügyfél jogosult azt követően, hogy megjelöli azt a tulajdonában lévő fizetési számlát, amely esetében az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget érvényesíteni kívánja.

A bankoknak számára - a Portfolio.hu becslései szerint- az intézkedés akár 36 milliárd forintos bevételkiesést is jelenthet. A teher egy részét valószínűleg más díjakban hárítják majd át az ügyfeleikre. A lépés káros hatása lehet, hogy az össztársadalmi szinten évi több tíz milliárd forintos költséget jelentő, és a szürkegazdaság melegágyaként szolgáló készpénz használatára sarkallja az ügyfeleket.

Eközben a kártyás vásárlások beígért illetékmentessé tételéről továbbra sincs hír, csak annyit lehet tudni, hogy még nem érkezett javaslat erre. A "csendből" és az NGM Portfolio.hu-nak adott válaszából inkább arra lehet következtetni, hogy a kormány egyelőre mégsem akarja feladni ezt az 5-6 milliárd forintra becsülhető jövő évi bevételt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rogán Antal a vasárnap beterjesztett, zárószavazás előtti módosító javaslatában azzal egészítette ki az intézkedést, hogy az ügyfelek internetbankon keresztül is megtehessék a fizetési számlát megjelölő nyilatkozatukat.

A frakcióvezető indoklásában azt írta: a fogyasztók érdekét leginkább az szolgálja, ha az ingyenes készpénzfelvétel jogával a törvényjavaslat által lehetővé tett legrövidebb időn belül élni tudnak. Ehhez elengedhetetlen a helyesen kitöltött nyilatkozatok minél előbbi leadása - hangsúlyozta, majd hozzátette: a leghatékonyabban úgy küszöbölhető ki hibás vagy valótlan tartalmú nyilatkozatok leadása, ha a fogyasztók személyesen a banknál vagy a pénzintézet - biztonsági azonosítással ellátott - elektronikus szolgáltató rendszerén keresztül teszik meg nyilatkozatukat.

Címkék:
öngondoskodás, ingyenes készpénzfelvét,