Egyre jobban kedveljük az állampapírokat

Pénzcentrum2013. október 18. 13:28

A lakossági állampapírok állománya kimagasló ütemben bővült az utóbbi másfél évben, egyelőre azt lehet látni, hogy a tőkebeáramlás nagyobb része vagyonosabb ügyfelektől érkezett, azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy a kisbefektetőket is meg tudja szólítani.

Az állomány 30-40%-a ma már tartós befektetési számlákon van, miközben a közvélemény kutatás azt mutatja, hogy az ügyfélkör "fiatalodik". Az öngondoskodás elősegítése céljából Start Számlák is elérhetők az ÁKK hálózatában, amelyek iránt átmenetileg visszaesett a kereslet, viszont több olyan újítás is tervbe van véve, amely a konstrukció népszerűségét növelheti - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Réz András, az ÁKK főosztályvezetője.

Az ÁKK által ismert közvélemény kutatás szerint az 50 fölöttiek vásárolnak állampapírokat és bár hagyományosan a 60 fölöttiek körében a legelterjedtebb az állampapír befektetés, ez képezte eddig az állampapírok befektetői körét, az utóbbi időben "fiatalodik" az ügyfélkör, a 40-49 éves kategóriában nő a kedveltség. Az elmúlt két évben az ÁKK intenzíven igyekezett megszólítani a befektetőket és kifejezetten törekedett arra, hogy a kisbefektetőket is elérje.

A főosztályvezető a Start számlával kapcsolatban elmondta: a számla egy különösen hosszú távú előgondoskodást igényel az ügyfelektől. A tavaly bekövetkezett változással óhatatlanul szűkült a befektetési lehetőség, ami csökkentette a termék keresletét. Az ÁKK több szempontból is változtatni kíván ezen új hosszú futamidejű kötvény bevezetésével és a hálózat bővítésével. Mindezek - a magas és biztos hozam ígéretével együtt - véleményünk szerint alkalmas lehet a Start számla népszerűségének felfuttatására.

Címkék:
öngondoskodás, államkötvény, államadósság, réz andrás,