Elbukott az alapszámla, ingyenes lesz havi két készpénzfelvétel

Pénzcentrum2013. október 9. 14:02

Jövő héten beadják a parlamentnek azt a javaslatot, amely eltörli a kártyás fizetések utáni tranzakciós illetéket, és ingyenessé teszi a havi kétszeri pénzfelvételt 150 ezer forintig, mondta Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány lesöpörte az asztalról Varga Mihályék bankoknak kedvezőbb javaslatát. A gazdasági tárca a Portfolio.hu értesülése szerint egy olyan javaslatot dolgozott ki, amely kötelezővé tette volna a bankokban az alapszámla bevezetését, a kedvezmények pedig csak az alapszámlásokra vonatkoztak volna. Korábban azonban már érkeztek arról hírek, hogy a Fidesz vezetése az NGM javaslatát a bankok lobbijának tekinti, mivel az kisebb veszteséget okozott volna a pénzintézeteknek, mint a Rogánék-féle ötlet.

A tranzakciós illeték bevezetése miatt elképesztő mértékben megugrottak a bankolás költségei, a kormány az adócsökkentéssel saját intézkedését korrigálná.

A havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel viszont a készpénzhasználat felé tereli a lakosságot, ami nem jó. A készpénz ugyanis a korrupció és a feketegazdaság kedvenc búvóhelye. Az elektronikus pénzforgalmat sokkal könnyebb ellenőrizni, és sokkal nehezebb átutalások vagy kártyás fizetés útján adót csalni, csúszópénzt fizetni vagy jövedelmeket elhallgatni. A bankjegyek útját viszont szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkesebb feltérképezni.

Nem is csoda, hogy a Magyar Nemzeti Bank évek óta a készpénzhasználat visszaszorítása mellett kampányol, ezzel érvelt legutóbb a Bankszövetség is. Legutóbb 100 milliárd forintra becsülték a készpénzben tobzódó feketegazdaság okozta társadalmi költségeket. Az MNB adatai szerint több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok, mint amennyit közvetlenül a plasztikokkal költenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kártyás fizetés utáni tranzakciós illeték eltörlését viszont a Bankszövetség is üdvözölte, a költségvetésből a Portfolio.hu becslése szerint nagyjából 5-6 milliárd esik ki ezzel.

Címkék:
vásárlás, öngondoskodás, bankkártya,