Már fizetik a nyugdíjkompenzációkat

Világgazdaság2013. július 31. 08:34

A kórházak többsége már vagy kifizette, vagy hamarosan kifizeti a kettős juttatás tilalma miatt nyugdíjukat átmenetileg elveszítők jövedelem-kompenzációját - írja a Világgazdaság.

Bár a Magyar Kórházszövetséghez még nem érkeztek meg a válaszok arra a kérdésre az egyes intézményektől, megkapták-e a Magyar Államkincstártól a nyugdíjkorú dolgozóiknak járó jövedelem-kiegészítést, a szövetség nemrég leköszönt elnöke szerint ez szinte biztosra vehető. A Rácz Jenő vezette Veszprémi Kórházban már ki is fizették a pénzt az érintetteknek, és a jogszabály szerint az első havi utalás határideje augusztus 15., vagyis legkésőbb addig mindenkinek kézhez kell kapnia a kompenzációt.

Az Államkincstárnál azt6 viszont egyelőre nem tudták megmondani, hogy összesen hány egészségügyi intézményben, mennyi dolgozó mennyi pénzt kapott.

Korábban nyilvánosságra hozott adatok alapján több mint hatezer nyugdíjas korú egészségügyi dolgozónak kellett választani a nyugdíj vagy a munka között, közülük nagyjából kétezren kérhették továbbfoglalkoztatásukat, amit döntő részben jóvá is hagyott a kormány. A nyugdíjazás alóli mentesség három évre szól, ez idő alatt - kizárólag az egészségügyben továbbfoglalkoztatottak számára - a kieső nyugdíjat kompenzálni hivatott jövedelemkiegészítést igényelhetnek a munkáltatók. Kompenzációt a negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonult, 62 évesnél fiatalabb nők is kapnak. Velük együtt elvileg több mint négyezer egészségügyi dolgozó részesül jövedelemkiegészítésben, erre a célra az idén 6,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, nyugdíjemelés,