Komoly változás jöhet a bankkártyák világában

Pénzcentrum2013. július 17. 13:02

Az Európai Bizottság hatalmas horderejű javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.

Az Európai Bizottság egy készülődő javaslata szerint a kártyakibocsátók összes ügyfelének hitel és betéti kártyás tranzakcióira vonatkozóan 0,2 százalékban korlátoznák a bankközi jutalékokat (interchange díjakat). A határokon átívelő tranzakciókra már eddig is ez a plafon vonatkozott, a dokumentum szerint azonban a belföldi tranzakciókra is kiterjesztik a korlátozást. Magyarországon az MNB és az NGM egy gyakorlatilag ezzel a korlátozással megegyező javaslatot dolgozott ki, amely várhatóan 2014 elején lép életbe.

Az interchange díjat a kibocsátó bank fizeti a kártyát elfogadó pénzintézetnek, amelyet az elfogadó bank a kereskedői jutalékon keresztül szed be. A korlátozás bevezetése miatt több milliárd eurótól eshetnek el az európai bankok.

A bizottság szerint a "magas kereskedői díjak végeredményben az árakban jelennek meg, vagyis a fogyasztók fizetik meg azokat". A bizottság azért is tartja indokoltnak a korlátozást, mert szerintük a kártyatársaságok a kibocsátó bankoknál a minél magasabb interchange díjakkal versenyeztek, ami a jutalékok növekedését (magasan tartását) vonta maga után. A kártyatársaságok és a bankok ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy a korlátozás következtében bár csökkenhetnek a kereskedői jutalékok, az ügyfelek éves kártyadíjai nagymértékben növekedhetnek.

Címkék:
öngondoskodás, bankkártya,