Tovább karcsúsodott a magánnyugdíj-pénztári vagyon

Világgazdaság2013. június 5. 08:33

Március végén 314,7 milliárd forintnyi összeg volt még meg a 2011-ben és 2012-ben államosított magánnyugdíj-pénztári megtakarításokból, ez 1,3 milliárd forinttal kevesebb a február végén összesített vagyonnál - írta a Világgazdaság szerdán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai alapján.

Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kedvező piaci környezetet kihasználva a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap is igyekszik eladni az eszközeit. Erre utal, hogy az idén folyamatosan csökkent a külföldi eszközök mennyisége az alap portfóliójában, tavaly év végén még csaknem 210 milliárd forintot tartott devizaeszközökben az alap, március végére ezek volumene 137,2 milliárd forintra csökkent. A forinteszközök mennyisége ugyanakkor gyorsan nő, az év végi 106,7 milliárd forint március végére már 177,5 milliárdra bővült.

Az ÁKK honlapjáról az is kiderül, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap áprilisban is folytatta az államadósság csökkentését: a hónap során névértéken 88,29 milliárd, árfolyamértéken pedig 87,48 milliárd forintnyi állampapírt vontak be ennek érdekében.

 

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás,