A befektetési alapok felé terelik a megtakarításokat

Pénzcentrum2013. február 25. 11:06

A magyar jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenő betéti kamatok fő nyertesei a hazai befektetési alapok lehetnek. Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy a lakosság egyre intenzívebben keresi azokat a megtakarítási formákat, melyek a betéti kamatoknál és az inflációnál magasabb hozamot biztosítanak - tájékoztatta lapunkat az Aegon Alapkezelő.

Az MNB a tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési sorozata alaposan lenyomta a betéti kamatokat is. A legfrissebb adatok szerint egymillió forint 12 hónapos lekötése esetén a legjobb banki ajánlatok 6-6,5 százalék körül alakulnak, míg a Kamatozó Kincstárjegy hasonló időszakra 6 százalékos kamatot kínál. Ezzel szemben a legjobb három likviditási, illetve pénzpiaci alap 8% feletti hozamot ért el 2012-ben (közöttük a kategória legjobb teljesítményét az Aegon Pénzpiaci Alapja mutatta 8,3 százalékkal).

A befektetési alap-piac tavalyi nyertesei egyértelműen az abszolút hozamú alapok voltak, melyekbe közel 50 milliárd forint friss tőke áramlott be. A legjobb tíz alap jóval 10% feletti hozamot ért el, melyek közül négyet az Aegon Alapkezelő kezel.


"A befektetési jegyek egyre komolyabb versenytársai a csökkenő kamatokat kínáló betéteknek, miközben az infláció feletti teljesítményre törekvő abszolút hozamú alapok akár a lakosság számára kínált prémium hozamú állampapíroknak is komoly konkurenciát teremtenek. Ráadásul a befektetési jegyek likvid befektetési lehetőséget kínálnak, szemben a lekötött betétekkel." - közölte Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető munkatársa.

A befektetési alapok nem véletlenül egyre népszerűbbek a lakosság körében: az MNB adatai alapján az ebben a befektetési formában kezelt vagyon kétharmada már tavaly decemberben is a háztartások tulajdonában volt, és a betéti kamatok várható további csökkenésével ez az arány tovább növekedhet. Az Aegon Alapkezelő a lakossági megtakarítások további ösztönzése érdekében februárban az online számlát nyitók számára 1 százalékos extra hozamot biztosít a 2013-ban elért hozamon felül.

Címkék:
értékpapír, öngondoskodás, aegon prémium,