Ennyi fiókot zártak be, ennyi embert rúgtak ki a magyar bankok

Pénzcentrum2013. február 4. 13:36

Szó sincs arról, hogy feleződött vagy akár harmadával csökkent volna a magyar bankoknál dolgozók létszáma az elmúlt öt évben. A fiókok számáról ez még kevésbé mondható el, dacára a válságnak és a drasztikus kormányzati intézkedések sorozatának. Tömeges fiókbezárásokra lényegében csak tavaly került sor. A helyzet összességében jobb, mint sokan gondolnák: a létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal csökkent 2007 óta a Portfolio.hu által számba vett bankoknál. Az átlag persze nagy szórást takar: a CIB mérete negyedével csökkent, az OTP-é viszont alig változott az elmúlt fél évtizedben. Volt olyan bank is, amelyet dinamikus fiók- és létszámnövelés közben ért a válság. A féket azóta jellemzően mindenki behúzta, és valószínűleg néhány évig még behúzva is tartja.

Összesített adatok

Összesen 12 nagyobb méretű hazai bankot kérdezett meg a Portfolio.hu létszám- és fiókszám-adataikról. Közülük az FHB felvásárolta az Allianz Bankot (így növelve 2010-2011-es számait), ezért az összesített adatokban nem szerepel. Rajta kívül a létszámadatait 9, a fiókszám-adatait 11 bank árulta el. Ezek összesítéséből kiderült: 2012 végén közel 27 ezren dolgoztak a bankoknál, a fiókszám pedig 1383 volt. A létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal alacsonyabb a 2007-es adatnál.

A létszámot tekintve az OTP a legnagyobb magyarországi bank, őt a K&H és a Budapest Bank követi (a K&H esetében a 2011-es adat a legfrissebb). A fiókszám szempontjából az OTP után szintén a K&H következik, a harmadik helyet viszont e téren az Erste Bank foglalja el. A létszám szempontjából a Budapest Bank és a CIB helyet cserélt a 3-4. helyen (előbbi lépett előbbre), a fiókszám tekintetében viszont nagyobb volt a mozgás: a CIB a 4.-ről a 6. helyre esett, az UniCredit viszont többeket megelőzött.


Létszám

A portál Megnézte, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb létszámleépítések az elmúlt öt évben. A Raiffeisen alkalmazotti létszáma 2009-ben 18,5 százalékkal csökkent, aminél nagyobb elbocsátási hullámot nem találtunk. Az FHB esetében a 2011-es nagy létszámcsökkenést az Allianz Bank korábbi megvásárlása magyarázza, a CIB-től pedig a dolgozók több mint egytizede távozott még 2009-ben. Egyedül az UniCreditnél nem találtak 5 százaléknál nagyobb éves létszámcsökkenést.

Tíz bankból négynél nőtt a létszám az elmúlt öt évben, hatnál csökkent. Az FHB első helyét elsősorban az említett akvizíció magyarázhatja, az UniCreditnél és a Volksbanknál tapasztalható növekedés pedig még a 2008-as év számlájára írható. Az MKB-nál a válság kitörését megelőző létszámnövekedés hatását nem oltotta ki a nagyrészt tavaly bekövetkezett létszámcsökkentés. A legnagyobb leépítés a CIB-nél következett be, ahol 25 százalékkal dolgoznak ma kevesebben, mint 2007-ben.

Természetesen más sorrendet ad a relatív, és mást az abszolút létszámváltozás. Megállapítható: a létszámnövekedést elérő bankoknál (UniCredit, FHB, Volksbank, MKB) öt év alatt több mint 700-zal nőtt, a létszámcsökkenést elszenvedőknél (OTP, K&H, Erste, Raiffeisen, BB, CIB) pedig csaknem 3 200 fővel csökkent az alkalmazottak létszáma. Hogy melyik bank melyik kategóriába került, azt jellemzően az egyedi üzletpolitika, és nem valamilyen közös jellemző (pl. devizahitel- vagy projekthitel-túlsúly) döntötte el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fiókszám

A portál megnézte azt is, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb fiókbezárások az elmúlt öt évben. Ilyen szempontból az Axa tavalyi éve vezeti a sort, hiszen egy évvel korábbi 18 ügyfélcentrumából 2012 végére mindössze 8 maradt. A többi bank legnagyobb arányú fiókbezárásai szintén a 2012-es évhez köthetők: az Erste fiókjainak 22 százalékát, a CIB fiókjainak 16 százalékát szüntették meg tavaly. 2012 a nagy fiókbezárások éve volt: nettó értelemben 119 bankfiók szűnt meg, szemben a 2010-es 34-gyel és a 2011-es 45-tel. Tavaly minden banknál csökkent vagy stagnált a fiókszám.

A létszámváltozáshoz hasonlóan tíz bankból négynél nőtt a fiókszám 2007 és 2012 között, de nem ugyanannál a négy banknál. Az UniCredit az első ebben, amely épp 2008-2009-ben növelte meg nagymértékben a fiókszámát, de azóta ezek közül néhányat (főleg tavaly) bezárt. A harmadik helyen álló MKB-ra kisebb mértékben, de ugyanez áll, a második K&H viszont nem nagyon kényszerült fiókbezárásra. A már említett Axánál történteket figyelmen kívül hagyva a legnagyobb, 28 százalékos mértéken az Erste Bank fiókszáma csökkent fél évtized alatt, méghozzá a 2010-es és 2012-es fiókbezárások hatására.

Számosságát tekintve a legtöbb fiókbezárás sorrendben az Ersténél, a CIB-nél és az Axánál történt, az UniCredit, a K&H és az FHB viszont a legtöbb új fiókot nyitotta meg (utóbbi esetében pontosabban megvásárlásról beszélhetünk). A fióknyitások döntő része 2008-ra és 2009-re, a fiókbezárások nagy része 2010-2012-re koncentrálódott. Ezért ami 2007-hez képest 4 százalékos csökkenést jelent a fiókszámok tekintetében (FHB nélküli összesített), az 2009-hez képest 12,5 százalékos esés.

 

Címkék: