Rosszul járnak a magyar betegek az új szabályok miatt

Világgazdaság2012. szeptember 18. 10:00

Az Orvostechnikai Eszközöket Gyártók és Forgalmazók Szövetségének véleménye szerint bár látszólag megtakarítást eredményez, valójában a betegek életét nehezíti meg és a terheiket növeli azon intézkedések egy része, amelyekkel a gyógyászati segédeszközökre (gyse) szánt kiadásokat igyekszik megzabolázni a kormány - írja a Világgazdaság.

Rásky László, a szövetség főtitkára a napilapnak elmondta: a spórolás érdekében a minisztérium ismét támogatná a sebellátásnál az úgynevezett mull-lapokat, mégpedig úgy, hogy a jövőben azokat lehetne csak használni a krónikus sebeknél, amelyek a modern kötszerek ellenére sem gyógyulnak meg 4 hónap alatt.

A javaslat szerint az intézkedés nem rontja az ellátás színvonalát, ugyanakkor a Sebészeti Szakmai Kollégium irányelve egyértelműen kimondja, hogy a mull alapú kötszerek nem használhatóak nem-gyógyuló, krónikus sebek kezelésekor. "Ha viszont a jogalkotó ezt fiskális szempontok miatt mégis erőlteti, az a nem gyógyuló lábszárfekély, diabeteszes láb esetében akár az amputálások növekedését is eredményezheti" - hangsúlyozta a főtitkár.

 

Címkék: