Vadásznak ránk az átverős pénzváltók: ez a módszerük

Pénzcentrum2012. július 31. 12:06

Úgy tűnik, idén nyáron sem mentek szabadságra a csaló, trükköző pénzváltók. A valutázók felbukkanhatnak a forgalmasabb váltók környékén, nyomukban pedig - a kedvező árfolyam helyett- becsapott, megkárosított ügyfelek maradnak.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen elkövető 2012. június 18-án az Erzsébet körút egyik pénzváltójánál a sértettnek felkínálta, hogy euróra váltja a nála lévő forintot. A sértett átadta az elkövetőnek a forintot és a kézhez kapott köteg euróval távozott a helyszínről. Ezt követően vette észre a sértett, hogy egy darab 50 eurós bakjegybe csomagolva különböző forgalomból kivont bankjegyeket kapott.


Fotó: police.hu


Az ismeretlen elkövető egy 45-50 év körüli, körülbelül 170-175 centiméter magas férfi, haja rövid, fekete színű. A bűncselekmény elkövetéskor zöld színű galléros pólót, kék színű farmernadrágot viselt.

A nyár számukra a csúcsszezon

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint ismét aktivizálódtak az illegálisan működő ("utcai" és PSZÁF-engedéllyel nem rendelkező) váltók. Itt gyakran a legális váltónál kedvezőbb árfolyamot ígérnek. Ezzel csalják "lépre" a tájékozatlan vásárlót és minden esetben kevesebb pénzt adnak át, vagy értéktelen, kivont valutákkal csapják be a hiszékenyeket. Ezekben az esetekben a panaszeljárás legtöbbször eredménytelen. Éppen ezért valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve. Valamint azt se felejtsük el, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, de 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát kérhetnek tőlünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az utcai valutaváltóknál fokozott a veszélye annak, hogy egyéb bűncselekmény, például rablás áldozatává válunk. Ezek ugyanis gyakran pályaudvarok, távolsági buszállomások, határátkelőhelyek környékén, valamint turisztikai szempontból jelentős helyeken találhatóak. Ezek a helyek pedig vonzzák a bűnözőket.

Pénzváltás alkalmával a legfontosabb, hogy lehetőleg olyan pénzváltót keressünk, amelyet a külvilágtól legalább egy ajtó választja el. Amennyiben a helyiség előtt gyanús alakok megszólítanak bennünket, inkább álljunk tovább, ne mutassuk meg a bűnözőknek, hogy mennyi készpénz van nálunk. A pénzváltást követően pedig, ha lehet, ne a tömegközlekedést használjuk.

Természetesen teljesen felesleges csak készpénzt vinnünk a nyaralásra. A megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat általában jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak. Emellett nem utolsó sorban sokkal biztonságosabb, mintha több százezer forintnak megfelelő készpénzzel a zsebünkben rónánk egy idegen város utcáit. Szakértők azt tanácsolják, külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat. Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik.

Címkék:
kivont bankjegyek,