Fizethetünk a hitelkártyás vásárlás után is?

Világgazdaság2012. július 19. 08:35

A Visa, a MasterCard, nagybankok és kereskedők között létrejött 7 milliárd dolláros megállapodás értelmében a jövőben az üzletek díjat számolhatnak fel azoknak, akik hitelkártyával vásárolnak - írja a Market Watch-ra hivatkozva a Világgazdaság.

A kizárólag hitelkártyákra vonatkozó megállapodás, amelyet még jóvá kell hagynia a bíróságnak, kimondja, hogy a két nagy kártyacégnek, és a kártyakibocsátó nagybankoknak 7,25 milliárd dolláros kártérítést kell fizetniük az érintett kereskedőknek a versenyszabályok megszegése miatt.

Eddig a kereskedőknek kellett megfizetniük a hitelkártya-használatból eredő többletköltségeket, mivel a Visa és a MasterCard megtiltotta, hogy ezeket a vásárlókra hárítsák. A plasztikos fizetésért a két óriáscég átlag 1-5 százalékos tranzakciós díjat kér. Hogy ki melyik alkalmazza, az többek között a kereskedelmi egység méretétől függ (a nagyobbak nagyobb kedvezményt kapnak), de sok üzlet vezetője azt sem tudja, hogyan számolják ki ezt.

Hogy az üzletek díjat kérnek majd a hitelkártyás fizetését vagy - ahogy azt sok benzinkút teszi most - kedvezményt kínálnak a készpénzzel fizetőknek, még éveken át alakulhat. A megállapodást egy év múlva felülvizsgálja a bíróság, feltéve, hogy nem bukik el már korábban például a kiskereskedők elutasítása miatt.

 

Címkék: