Az új pontgyűjtő nyugdíjrendszer és az ingyen felújított panelek

Pénzcentrum2012. június 3. 18:02

A középpontban ezen a héten is, mint már oly sokszor az idősek nyugdíjellátása volt. Elemzésünkben az új pontgyűjtő rendszert boncolgattuk, de a Nemzeti Konzultáció keretében is fontos kérdés volt a nyugdíjak értékállósága. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A hét további fontos hírei a Pénzcentrum.hu heti összefoglalójában.

Ingyen felújítják a társasházakat: itthon is működik
A társasházak épületenergetikai felújítása többnyire jókora terhet ró a lakóközösségekre. Éppen ezért - néhány üdítő kivételtől eltekintve - nem is nagyon újulnak meg a hazai többlakásos lakóépületek. Pedig elképesztő potenciál rejlik a korszerűsítésben. Felmérések szerint ugyanis akár a harmadára is csökkenhetnének a lakásfenntartási költségeink egy sikeres beruházást követően. Az általános elszegényedés ugyanakkor nem kedvez a felújítást célzó programoknak. Ugyanakkor létezik egy konstrukció, mely megkíméli a háztartásokat a felmerülő költségektől. A projekt lényege, hogy az elért energiamegtakarításból fedezzük a beruházási és az üzembentartási költségeket.

Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet
A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a PSZÁF. Binder István szóvivő a Portfolio.hu-nak elmondta: a végelszámolás hamarosan felszámolássá válhat, a takarékszövetkezet véglegesen megszüntette tevékenységét.

Kaszálj te is a foci Eb-n és az Olimpián

Két új befektetési alappal rukkol elő az OTP Alapkezelő a futball Európa Bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok apropóján. Az alapokba fektetők az EB-t és az olimpiát támogató világcégek részvényeinek árfolyam-növekedéséből profitálhatnak. A hozamok a mögöttes befektetések futamidő során elért teljesítményétől függnek.

Állampapírt vennél? Nagyot bukhatsz az adóellenőrzésen
A lakosságnál lévő, összesen mintegy 2400 milliárd forintnyi készpénz állampapírokba fektetését szorgalmazza a kormány az államadósság csökkentése érdekében. Az adóhatóság által alkalmazott vagyonosodási vizsgálati módszer mellett azonban nagyot bukhatnak azok, akik a párnacihában dédelgetett pénzüket fektetik állampapírokba.

NGM: bukják a tavalyi adójóváírást a kispénzű gyermekesek
Nem kaphatják meg az alacsonyabb keresetű gyermekesek a tavalyi évben őket megillető adójóváírást, amit a családi kedvezmény miatt nem tudtak érvényesíteni - foglalt állást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk korábbi cikke nyomán. Mint azt a Pénzcentrum.hu május 17-én megírta, a múlt évi adójogszabályok alapján visszakérhetnék az államtól az őket megillető adójóváírás összegét azok, akik a gyermekek utáni adóalap-kedvezmény miatt nem tudták azt érvényesíteni. Legalábbis így vélekedik az okleveles adószakértő. Az NGM szerint viszont nem lehet negatív a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség, vagyis az érintetteknek nem jár vissza pénz. Utóbbi értelmezés esetén viszont egyértelműen megállapítható, hogy a magasabb jövedelműeket nagyobb kedvezményben részesíti az adórendszer, ami alkotmányos aggályokat is felvet.

Itt a kormány legújabb nyugdíjötlete: Te is szavazhatsz!
Kiemelt szerepet kapott a nyugdíjasok helyzete a legújabb nemzeti konzultációs felmérésben is. Noha a 16 közül csak két kérdés vonatkozik erre a területre, de azok eléggé fajsúlyosak. Fókuszba került a minimálbér emelése, az autóvásárlási szocpol kérdése, és továbbra is napirenden van a devizahitelesek helyzetének rendezése. A kérdőíveket 8 millió 202 ezer választópolgárnak küldik ki, az akció költsége 860 millió forint. A kérdőíveket több menetben postázzák, a válaszokat augusztus 20-ig várja a kormány. A Pénzcentrum.hu szavazásra buzdítja olvasóit, kíváncsiak vagyunk arra, mi a véleményed az alábbi 5 kérdésről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer
A gyermekvállalást honoráló, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését szorgalmazza a Népesedési Kerekasztal. A javaslatot az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A legnagyobb ellenérzéseket az válthatja ki, hogy a koncepció alapján az egygyermekesek és a gyermektelenek csökkentett összegű nyugdíjat kapnának. Kérdéses, hogy az elképzelések megvalósulnak-e. A Fidesz ugyanis már 11 éve dédelgeti az egyéni számlás rendszer bevezetésének ötletét, de jövőre sem lépi meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, amelynek lényege, hogy 2013-ban is a jelenlegi nyugdíjszámítási módszer marad életben, szemben a korábban törvényben rögzítettekkel, amelyek szerint a következő évtől már nem a nettó, hanem a bruttó keresetek alapján kellett volna számítani a nyugdíjakat. Megszületett a magánnyugdíj-pénztári tagok által várt törvénymódosítás is: teljes összegű nyugdíjat kapnak a 2010. szeptember 30-át követő időszakra.

Nesze neked bérkompenzáció! Össze-vissza számolnak a cégek
Öt hónap eltelt az évből, és még mindig nincs válasz arra a kérdésre, hogyan kell számítani a szociális hozzájárulás adókedvezményét, ha a munkavállaló a tárgyhónapban betegszabadságon, táppénzen, fizetés nélküli szabadságon volt. Mint korábban megírtuk, a március végi törvénymódosításig nem is volt lehetőség arra, hogy az érintett dolgozók után igénybe vehessék a munkáltatók az elvárt béremelés teljesítéséhez kötődő adókedvezményt.

Így tarol a Tesco Magyarországon: a számok

Egy év alatt gyakorlatilag nem változott a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok erősorrendje Magyarországon, azaz továbbra is a Tesco, a CBA és Coop állnak az élen. A Tesco forgalma 705,2 milliárd forint a 2011.-2012-es üzleti évben, szemben az egy évvel korábbi 666,5 milliárddal. Többek között ezt tükrözi a toplista, amit a vállalatok saját közlése, illetve becslések alapján állított össze a Nielsen, a fogyasztók médiahasználatáról és vásárlásairól információkat, valamint ismereteket szolgáltató globális vállalat.

Címkék: