Itt a betétlista: ezek a bankok legjobb ajánlatai

Pénzcentrum2012. április 5. 05:28

A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája továbbra is a forintbetét, s rövid távon aligha fog ez a megtakarítási trend pálfordulatot venni. Főként, hogy a nemzetközi és hazai makrokörnyezet is egyelőre folyamatosan emelkedő betéti kamatokat indukál. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét utána járt, hogy a különböző bankok milyen konstrukciókat kínálnak, s azokban mennyit is fial a betett pénzünk. Összefoglaló táblázatunkat a cikk végén találod.

Februárban 208 milliárd forintot fordítottak végtörlesztésre a háztartások, ebből 88 milliárd forintot hitelből fedeztek. A maradékot elsősorban megtakarításból kellett előteremteniük, ezért sem csoda, hogy februárban még csökkent a lakosság betétállománya. Igaz, e csökkenés meg sem közelítette a januári 263,2 milliárd forintot, hisz most csak 39,1 milliárd forint volt. A betéti tranzakciókat mutató (nem kiigazított) adatok a betétállomány 22,9 milliárd forintos csökkenésére utalnak, mely a forintbetétek közel 47,2 milliárd forintos csökkenését és a devizabetétek közel 24,4 milliárdos növekedését takarja.

Miután a forrásköltségek megemelkedtek, likviditásuk és hitel/betét arányuk javítására is fokozott figyelmet fordítanak a bankok. Betéti kamataik e tényezőknek köszönhetően tovább nőttek. Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan 6,6 százalékot fizettek februárban. Február végén 7490,4 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeztek a bankok, mely éves szinten 1,5 százalékos emelkedést jelent a januári jelentős betétkivonás ellenére is.


Váratlanul nagyot emelkedett az infláció az év elején Magyarországon, eközben pedig továbbra sem világos, hogy mikor jön létre (ha létrejön egyáltalán - a szerk.) a magyar kormány és az EU/IMF közötti, kulcsfontosságú megállapodás - mondja Weinhardt Attila. A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint ez a keret, illetve a bizonytalanság fennmaradása továbbra sem ad lehetőséget a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) arra, hogy rövid távon csökkentse a 7 százalékos alapkamatot.

Ugyanakkor a legutóbb felmerült a jegybanki kamatemelés lehetősége is, de a gyenge gazdasági növekedési és a közép távon kedvező inflációs kilátások miatt ettől egyelőre tartózkodhat az MNB. Az elemző véleménye szerint ugyanakkor egyelőre az is a kamatemelés ellen szól, hogy a kormány továbbra is az EU/IMF megállapodás megkötését ígéri, ami egyelőre kordában tartja a forintra nehezedő gyengülési nyomást.


Amennyiben tehát a következő hónapok során megszületne az EU/IMF-megállapodás, az jelentősen javítaná az országról a befektetőkben kialakult képet, ez pedig lehetővé tenné, hogy az MNB már rövid idővel ezt követően kamatot csökkentsen. Amennyiben viszont tovább húzódik a megállapodás, vagy egyáltalán nem is születik meg, akkor az a kamatok akár jelentős emelését is szükségessé teheti.

A forintalapú betéti megtakarításokra vetítve mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egyelőre nem kell tartani a jegybanki kamatcsökkentés betéti kamatokat apasztó hatásától - mondja Weinhardt Attila. Véleménye szerint, aki a mostani, viszonylag magas betéti kamatkörnyezetet szeretné hosszabb távon is élvezni, azaz például egy 1 éves, magas kamatot ígérő konstrukcióban lekötni a pénzét, az várhatóan elkerüli az időközben bekövetkező akár intenzív kamatcsökkentés hatásait. Aki viszont inkább rövidebb távú betétekben szereti "pörgetni" a pénzét, annak érdemes most egy vonzó hozamú 3 hónapos konstrukciót választania, és a remélhetőleg addigra létrejövő EU/IMF-megállapodás jegybanki reakciója alapján mérlegelni, hogy akkor milyen ajánlatok alapján tudja újra lekötni a pénzét - tanácsolja a Portfolio.hu elemzője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Akad tehát akciós ajánlat, és kiemelt - 10 százalék közeli - kamat bőven a pénzintézetek kínálatában, azonban ezek megszerzését a legtöbb esetben különböző feltételekhez kötik. Sok esetben csak friss betétekre (bankon kívüli forrás) jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet is elvárják, s egyre több pénzintézet kínálatában találkozni úgynevezett aktív betétekkel is. Ezek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a választott futamidő során.

Bár körképünk elkészítésekor a feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket, azonban fontos megjegyeznünk, hogy az apró betűs részek igen kiterjedtek, ezért minden megtakarítani vágyónak azt ajánljuk, hogy tüzetesen olvassa át, pontról pontra a kiszemelt termék kondíciós listáját, nehogy olyan feltétellel válasszon egy adott konstrukciót, amit esetleg nem tud teljesíteni.

 

Címkék: