Kórházszövetség: fizethetsz a műtétért, ha nem akarsz éveket várni

Világgazdaság2012. január 25. 10:02

Fizetős operációkkal rövidítenék a várólistákat - idézi a Magyar Kórházszövetség elnökét a Világgazdaság. A napilap írása szerint volt olyan beteg, aki csak 2019-re kapott időpontot.

Pénzhiány miatt a drága és nem sürgős beavatkozások esetében a kórházak nem tudnak azonnali vagy legalább is rövid időn belüli ellátást biztosítani minden betegnek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál összesített 2011-es intézményi várólistákból kitűnik: sokaknak éveket kell várni egy-egy beavatkozás elvégzésére.

Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint egyértelmű, hogy jelenleg nincs esély további pluszpénzek bevonására. Véleménye szerint más megoldásokat kell találni, ha rövidíteni akarjuk a várólistákat. A lehetőségek közül szerinte jelenleg az a legreálisabb; ha valaki ki tudja fizetni a műtétjét, az várakozás nélkül tehesse meg az állami egészségügyön belül is.

Az elnök elképzelése szerint ezzel a rendszerrel nemcsak a várakozási idő rövidülne (a fizetésképtelenek számára is), hanem a dolgozók kilátástalannak tűnő bérhelyzete is javulhatna. A napilap írása szerint a kezdeményezés egyébként tökéletesen illeszkedik a Semmelweis tervbe.

 

Címkék: