Rossz hír: mégis a pénz boldogít

Pénzcentrum2012. január 17. 16:03

A pénz - főleg a sok pénz- a legfontosabb tényezője az ember boldogságának - állítja az Institute of Economic Affairs brit kutatóintézet. Tanulmányuk szerint a boldogságérzet arányosságban van a vagyon növekedésével, azaz - a közhiedelemmel ellentétben-  minél gazdagabbak vagyunk, annál boldogabbak is.

126 ország adatait összesíti az a tanulmány, amelyet a brit az Institute of Economic Affairs kutatóintézet a Blue Monday, azaz az év legszomorúbb napja alkalmából (ez idén január 16-ára esett) publikált. Számítások szerint az év legborúsabb napja mindig január valamelyik hétfője - elsősorban olyan tényezők miatt, mint az időjárás, a karácsony miatti adósságok, a karácsony utáni monotónia felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség mindenhez.

A nemzetközi tanulmány legvitatottabb megállapítása ellentmond annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, hogy egy bizonyos jövedelmi szint felett az emberek már egyszerűen nem lesznek boldogabbak. Több elmélet szerint ugyanis a boldogság stagnál, ha jövedelem túllép egy bizonyos szintet.

A friss, a Boldogság Nyomában című felmérés ugyanakkor azt állítja, hogy a jövedelem 20 százalékos emelkedése már egészen biztosan pozitív hatással van a jó közérzetre - függetlenül attól, hogy mennyire jómódú az illető.

A felmérés készítőinek nem titkolt célja, hogy cáfolják a brit kormány azon szándékait, mely szerint társadalmi boldogságindexet tesznek közzé, így bizonyítva, hogy az általános anyagi és lelki jólétének feltérképezésére az eddig használt mérce, a hazai össztermék, vagyis a GDP nem alkalmas.

Címkék: