Már most megmondhatjuk, milyen érméink legyenek jövőre

Pénzcentrum2012. január 9. 17:07

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a 2013-ban kibocsátandó emlékérmék témáját illetően - tájékoztatta lapunkat az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A jegybank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet a közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez. Az értékek ily módon történő közkinccsé tételével az emlékérme-kibocsátási tevékenység egyfajta népszerűsítő, illetve ismeretterjesztő szerepet is betölt.

Az MNB szeretné, ha az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, ezért a 2013. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó emlékérmék témáját illetően.

Az MNB a 2013-ban kibocsátandó emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is mérlegelve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

A nyilvános konzultáció időpontja:
2012. január 9-31.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több szervezet (Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület, a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet, a Nemzeti Évfordulók Titkársága, a Magyar Pénzverő Zrt., a Magyar Numizmatikai Társulat, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum) továbbá Gedai István numizmatikai szakértő véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához.

A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, a 2013. évi emlékérme-kibocsátási program tematikáját az alábbi tartalommal bocsátja a jegybank nyilvános konzultációra:

• "A világ legkisebb aranypénze" nemzetközi gyűjtőprogram: "Robert Capa születésének 100.évfordulója"

• "Középkori aranyforintok" arany emlékérme sorozat: "I. Lajos aranyforintja"

• "XXII. Nyári Siketlimpiai Játékok Budapesten" ezüst emlékérme

• "EUROPA" nemzetközi ezüst emlékérme-program: "100 éve született Weöres Sándor"

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

• "Magyar írók" ezüst emlékérme sorozat:
o "150 éve született Bródy Sándor"
o "200 éve született Eötvös József"

• "Magyar Nobel-díjasok" ezüst emlékérme sorozat
o "70 éve kapott kémiai Nobel-díjat Hevesy György"
o "50 éve kapott fizikai Nobel- díjat Wigner Jenő"

• "Nemzeti parkok" ezüst emlékérme sorozat: "Kiskunsági Nemzeti Park"

• "UNESCO szellemi örökségek" ezüst emlékérme sorozat: "magyar táncház módszer"

• "Ifjúsági irodalom" színesfém emlékérme sorozat: "Gárdonyi Géza: Egri csillagok" (Gárdonyi Géza születésének 150.évfordulója alkalmából)

Az MNB a 2013. évi emlékérme-kibocsátási program összeállításakor mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz.

Címkék:
bródy,