Nyugdíjügy: százezer magyar mehet külföldre

Pénzcentrum2011. december 21. 13:32

Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen. Tiltakozásul az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttatnak az Európai Parlamenthez.

Nemzetközi jogorvoslatot kér a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása ügyében - jelentette be Székely Tamás, az ágazat elnöke. Az Országgyűlés kormánypárti többsége december 19-én elfogadta azt a módosító javaslatot, amely leszögezi, hogy a jövőben "természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg". Vagyis a mintegy 100 ezer magánnyugdíj-pénztárban maradt tag 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékát lényegében államosította a parlament. Ráadásul úgy, hogy egyelőre nem rendelkezett arról, milyen ellátást garantál az állam a magánnyugdíj-pénztári tagoknak az eltérített járulékért cserébe.

A VDSZ a strasbourgi bíróság, valamint az Európai Parlament segítségét kéri a magánkasszák védelmére. A szervezet perközösség létrehozására készül azokból a tagokból, akik a már korábban megcsonkított privát rendszerben maradtak. A VDSZ e-mailben - mail@vdsz.hu - várja azoknak a jelentkezését, akik e jogi közösség tagjai akarnak lenni, mert nem tűrik lehajtott fejjel, hogy a kormány államosítsa a pénzüket.

A szakszervezet petícióban az Európai Parlament figyelmét is felhívná a kormányzati visszaélésre - szögezte le az elnök. Székely szerint ugyanis tűrhetetlen, hogy a kormány a magánbefizetésekből próbálja tehermentesíti a 2012-es költségvetést, sőt egyenesen megtiltja a magánpénztári befizetést, holott azok még a nyugdíjrendszer részét képezik. 

 

Címkék: