Aranytömböt karácsonyra, ez most a sláger

Pénzcentrum2011. december 12. 12:35

A saját célú vásárlás - befektetés, vagy a gyűjtemény bővítése - mellett már a karácsonyi ajándékvásárlás során is egyre népszerűbb az arany. Jól mutatja ezt az is, hogy az év vége felé közeledve keresletnövekedés érzékelhető a befektetési tömbarany és az aranyérmék iránt. Vásárlás előtt azonban nem árt tisztában lennünk a befektetési arany legfontosabb ismérveivel.

Az azonos súlyú tömb és érme esetén általában az érmék értéke magasabb, árát alapvetően befolyásolja, hogy milyen tisztaságú és származású darabról van szó, valamint az is, hogy mekkora mennyiségben került forgalomba. Természetesen minél kevesebbet gyártottak egy érméből, az annál értékesebb.

"Tapasztalataink azt mutatják, hogy az aranybefektetéssel rendelkezők az aranyérméket is keresik. A saját célú vásárlás - befektetés, vagy a gyűjtemény bővítése - mellett pedig az ajándékvásárlásnál is számításba veszik ezt a lehetőséget is és előszeretettel élnek is vele" - mondta el Nagy Attila, a Solar Gold Zrt. kereskedési igazgatója.

Az érme minőségét egyrészt a forgalmazó cég, valamint a gyártó garantálja, de a befektetési, vételi döntés nagyrészt bizalmi alapon dől el, hiszen a fizikai vizsgálat ebben az esetben szinte kizárt. Forgalomképesség szempontjából az érmék és tömbök között nincs különbség, éppen a minősített gyártók miatt.

A forgalomképes tömbök minden esetben 24 karátosak, "négy kilences", azaz 999,9 ezrelék tisztaságúak és rendelkeznek nemzetközi 'Good delivery' minősítéssel. Eladási áruk, amelyet a tőzsdei ár határoz meg, azonos, ezért könnyebb értékesíteni is őket, nem kell különböző befolyásoló tényezőkkel számolni. Kivételt ez alól, csak a különleges eljárással készült, vagy Jubileumi tömbök jelentenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A hazai piacon az elmúlt egy évben teremtődött meg a háttér ahhoz, hogy fizikai aranyat rendszeres, kisebb összegű megtakarítással legyen mód összegyűjteni, így az aranytömböt, vagy aranyérmét vásárlók aranyszámlát is nyithassanak, és ezen keresztül halmozzanak fel később tömbösíthető megtakarításokat a nemesfémben"- emeli ki Nagy Attila.

 

Címkék: