A pályakezdők körében is népszerű a lakás-előtakarékosság

Pénzcentrum2011. november 22. 15:01

Elsősorban a gyermekes családok készülnek fel hosszabb távú tervezéssel és rendszeres megtakarítással a lakáscélú kiadásokra, de a pályakezdők körében is népszerű a lakás-előtakarékosság.

Az OTP Öngondoskodási Index szerint a válaszadók 12 százaléka rendelkezik lakás-előtakarékossági számlával. A pénzügyi öngondoskodást szolgáló termékek közül csak az életbiztosítás, a váratlan kiadásokat szolgáló, illetve a nyugdíjcélú megtakarítások gyakoribbak ennél a konstrukciónál. Legnagyobb arányban a 30-39 éves korosztály rendelkezik vele - e korcsoportban a megkérdezettek 21 százalékának van lakástakarékpénztári számlája. A gyermekes családok is felülreprezentáltak a számlatulajdonosok körében. A pályájukat kezdő 18-29 éveseknek pedig 14 %-a tervezi a belépést.

"A lakástakarékpénztárral a pénztárcánkhoz igazodóan meghatározható, fix összegű havi betétbefizetés, a választott megtakarítási idő, az állami támogatás és konstrukcióhoz kapcsolódó hitel révén pontosan megtervezhetjük, hogy későbbi lakáscéljainkhoz mekkora összegből gazdálkodhatunk." - mondta el Turny Ákos, az OTP Bank Lakossági Bankszámla és Betét Főosztályának igazgatója.

Ezt a kiszámíthatóságot mutatja, hogy az Öngondoskodási Index szerint a lakás előtakarékossági számlával rendelkezők közel négyszer akkora arányban tervezik meg több évre előre a pénzügyeiket, mint azok, akiknek nincs ilyen számlájuk. Ennek is köszönhető valószínűleg, hogy az "előtakarékoskodók" 10 százalékponttal nagyobb arányban látják nagyrészt, vagy teljesen kiszámíthatónak hosszabb távon a pénzügyeiket.

Az előrelátás azonban azért is kifizetődő, mert a lakástakarképénztári rendszeres megtakarítások révén a lakáscélú terveket állami támogatással lehet megvalósítani. Az állami támogatás mértéke a befizetett összeg 30 százalékaa, de maximum évi 72 ezer forint lehet. Ráadásul rendkívül kedvező kamatozású forint alapú lakáskölcsön vehető vele igénybe, amely a havi fix törlesztőrészlete miatt jól tervezhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakástakarékpénztári forrásokat rendkívül széles körűen lehet felhasználni: nem csak lakóingatlan, vagy lakótelek vásárlására, hanem közműépítésre, a lakás bővítésére, felújítására és szinte minden beépített berendezés - pl. konyhabútor, beépített szekrények, tűzhely, légkondicionáló berendezés - finanszírozására. A szerződéses összeg pedig közeli hozzátartozó lakáscéljaira is fordítható.

 

Címkék: