Mekkora nyugdíjra számíthatsz? Évente jöhet a válasz

Pénzcentrum2011. november 12. 10:01

Az Európai Bizottságot próbálja biztatni az Aviva biztosító, hogy támogassa az éves nyugdíj-nyilatkozatok kiadását, és minden olyan intézkedést, amely felhívja az emberek figyelmét, hogy mekkora összeggel számolhatnak nyugdíjas éveikben - írja a Biztosítási Szemle.

Az Aviva "Mind the Gap" jelentéssorozatához tartozó legfrissebb - "Towards Annual Pension Statements across the EU" címet viselő - jelentésében azt írja, hogy tudatosítani kell az emberekben azt, hogy mekkora összegre számíthat majd nyugdíjas évei alatt, ezáltal ösztönözve őket az öngondoskodásra.

A korábbi jelentésben számszerűsítésre került, hogy az Európai Unióban 2011-2051 között nyugdíjba vonulóknak évenként mintegy 1,9 billió euróval többet kellene félretenniük ahhoz, hogy nyugdíjas éveik alatt megfelelő színvonalon, vagyis nyugdíjba vonulások előtti jövedelmük 70 százalékának megfelelő összegből élhessenek.

A nyugdíjba vonulást megelőző átlagjövedelem 70%-nak megfelelő havi bevételre lenne szüksége minden nyugdíjba vonuló állampolgárnak az OECD által nemrégiben elfogadott irányelv szerint. Ez az a nagyságrend, amiből a gyerekek felnevelése, és a hitelek törlesztése után még tisztességes módon meg lehet élni. Ez alapján hazánkban éves szinten átlagosan 532 ezer forint hiányzik az Aviva által elvégzett felmérés szerint.

Ekkora hiányt nagyon nehéz csökkenteni, azonban az Aviva úgy véli, hogy a felnőtt uniós polgároknak évente egyszer mindenképp kimutatást kell kapniuk arról, hogy mekkora állami és magán nyugdíjra számíthatnak nyugdíjas éveikben.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a régió összes fogyasztójára jellemző, hogy figyelmen kívül hagyja a figyelmeztető jeleket, miszerint várt nyugdíjuk jelentősen elmarad megtakarításaik nagyságától, tehát anyagilag nem felkészültek a nyugdíjas évekre.

A 18-34 éves lakosságnak például mindössze 23%-a foglalkozik személyes pénzügyeit érintő információkkal. Ezt a csoportot arra kell ösztönözni, hogy fokozottabb figyelmet szenteljen a megtakarításokra, és tervezzék meg nyugdíjba vonulásukat. Ehhez az kell, hogy minden létező és szükséges információhoz hozzáférjenek, melyek közül a legkézenfekvőbb az éves nyugdíj-nyilatkozatok kézhez kapása - állítja az Aviva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelentés végén az Aviva felhívja az Európai Bizottság figyelmét, hogy folytasson konzultációt az állampolgároknak készített éves nyugdíjkimutatásokkal kapcsolatos minimum követelményekről a soron következő Fehér Könyv kiadása előtt. Ezen kívül hozzon létre olyan fórumokat, ahol a tagállamok megoszthatják egymással bevált gyakorlataikat, továbbá végezzenek hatásvizsgálatokat az éves nyugdíjkimutatások fogyasztói döntéshozatalra gyakorolt hatásainak tesztelésére.

A jelentés brüsszeli, Európa Parlament előtti bemutatásakor Igal Mayer, az Aviva Europa vezérigazgatója elmondta: "az Aviva törekszik az emberek megtakarításokkal kapcsolatos attitűdjének megváltoztatására, és a pénzügyi döntések megértésében való segítségnyújtásra. Ugyanezen célt kell kitűzniük az EU tagországok kormányainak is. Kutatásaink mégis azt bizonyítják, hogy a lakosság nem fordít kellő figyelmet a személyes pénzügyeiket érintő kérdésekre."

Az éves nyugdíjkimutatások arra ösztönöznék az egyéneket, hogy megtegyék a szükséges lépéseket megtakarításaik növelésére. Mayer hozzátette: reméli, hogy az EB megnyitja az utat ezen közös cél érdekében a soron következő nyugdíj Fehér Könyvében.

 

Címkék: