Valóban ingyenes az ingyenes? Ezt tudja a 0 forintos bankszámla

Pénzcentrum2011. november 7. 11:30

Legalapvetőbb pénzügyi döntés a bankszámla kiválasztása, nem mindegy mennyiért tartjuk a pénzünket a zsebünkben. Szombaton megjelent cikkünkben az alacsony keresetűek és a pénzintézetektől viszolygók bankját kerestük. Meg is találtuk a legolcsóbbat, ahol már 115 forintért kezelik pénzünket. Viszont ha a készpénz ellensége vagy és a sárga csekket is utoljára a papírgyűjtésen láttál, akkor más szempontokat is figyelembe kell venned a folyószámla kiválasztáskor. A legjobb bankot kerestük átlag kereset mellett és felett, azoknak, akik a reggeli fánkot is kártyával szeretnék kifizetni. 

Sokkal többet várhatunk el egy folyószámlától, mint amit előző cikkünkben feltételeztünk. Akkor 2 részletben levettük megérkező fizetésünket és azt sárga csekkben fizettük be a postán, ennyi volt az összes kapcsolatunk a bankunkkal. Most viszont egy az online és a lehető legtöbb kártyás fizetéshez passzoló díjcsomagot kerestük. Készpénzt se szívesen tart magánál az ember, nagyobb költekezéseknél sokkal biztonságosabb lehet a bankkártya, amihez gyakori sms értesítés passzol, ennek költségével is kalkuláltunk.

Megfelelő számlacsomaggal gyakran meglátogathatjuk az ATM-et, amennyiben valahol nem tudunk kártyával fizetni. Legalább 3 készpénzfelvétellel számoltunk, ebből egy idegen pénzintézet automatájából történik. Az átmulatott éjszakák után öröm megtalálni a farzsebben felejtett bankkártyánkat, ha ismerős az érzés, jól tudod, hogy igazán megnyugtató csak a banki sms értesítő lehet, ami minden egyes tranzakció után azonnal megérkezik. Ezzel az egyenleg is nyomon követhető és a biztonság is növelhető, havi 20 ilyen üzenettel számoltunk, ami nem sok egy addict kártyásnak. Ez a szám drasztikusan csökkenthető, a limitek módosításával!

Az összehasonlításba belevettük még a bankon kívüli és belüli utalásokat, kártyadíjat, készpénzfelvételnél is összehasonlítható az idegen és saját ATM esetén is. Nagyobb hálózattal rendelkező bankoknál kevésbé lehet jellemző, de sok esetben bosszantóan nehéz ATM-et találni. Az OTP ilyen szempontból nyerő lehet, hiszen 2000-nél is több készpénzkiadóval rendelkezik. Lássuk a díjakat!

 


A fenti táblázat tartalmazza azokat a díjakat, melyek normál használat mellett felmerülhetnek. A bankok által kínált csomagok 200 ezer forint feletti számlára való utalás esetén érvényesek. Ez persze bankonként eltérhet, legtöbb esetben 150, van ahol 120 ezer forintnál már elengedik legalább a számlavezetési díjat.


Összehasonlításunk nyertese a Citibank, havi 400 forintban itt már az sms értesítések és korlátlan idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel is benne van. Amennyiben nem kérünk ilyen értesítést, akkor valóban ingyenes bankszámlává válik (a számlavezetés első évében sms értesítések ingyenesek). A második helyezett az Gránit bank, ahol 39 forinttal kerül többe ugyanez, bár itt csak 2 idegen készpénz felvét ingyenes a két sajáton túl. A harmadik az FHB Bank, ahol a teljes havi költség alapesetben 535 forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Spórolj a számládon!

A megfelelő kártya és limit meghatározásával sokat spórolhatsz. Ha nem feltétlenül vásárolsz online vagy külföldön alacsonyabb díjú bankkártya is megfelelhet. A limitek jó megválasztásával az sms értesítések száma és ezzel díja is minimalizálható. Idegen ATM-ből való készpénzfelvétel sem olcsó, próbáld megtervezni költekezésed.

 

Címkék: