Megbízható befektetést keresel? Sokan vannak még így

Pénzcentrum2011. szeptember 21. 15:33

A tőke- és hozamgarantált befektetések iránt folyamatos lakossági kereslet mutatkozik a hazai piacon. A reálhozam-kifizetések egy része ismét - a minél biztonságosabb - megtakarítási formákba vándorolhat majd, így több tízmilliárd forint keresi új helyét a hazai pénzpiacon. A svájcifrank-alapú törlesztőrészletek emelkedése sokakat eltéríthetett ugyan az eredeti megtakarítási céltól, de a jelzálog-hitelezésben nem érintett háztartások vélhetően most is inkább a tartalékok növelése mellett döntenek.

A megtakarítók kiemelten fontosnak tartják a hektikusan változó gazdasági viszonyok között a befektetések biztonságát, ezt világosan mutatja a garantált alapok 2005 óta tartó felfutása, amit a válság sem rengetett meg. Az BAMOSZ adatai alapján nyomon követhető, hogy a hazai garantált - tőke- és/vagy hozamgaranciát biztosító - befektetési alapokban eszközölt befektetések volumene stabilan évi 440-460 milliárd forint körül mozog az utóbbi két évben.

Az MNB adatai alapján látható, hogy közel 40 milliárd forinttal gyarapodott a lakossági megtakarítások állománya 2011 első felében, ennek forrása a lakosságnál maradó közel 200 milliárdos szja-többlet lehetett. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az átlagfizetés közel kétszeresét már elérő reálhozam-kifizetés olyan határt jelent az egykori pénztártagok számára, amelynél elgondolkodnak azon, hogy az eredeti célt megtartva megtakarításra fordítsák a megkapott összeget, a biztonságos, de szükség esetén mobilizálható befektetési eszközöket részesítve előnyben.

Az Union Biztosító saját tapasztalatai alapján is hasonló kép körvonalazódik, az eseti díjfizetések megoszlása alapján az ügyfelek határozottan preferálták a garantált befektetési lehetőséget az elmúlt években. "A reálhozamok befektetésekor is fontos szempont az ügyfelek számára a biztonság és a likviditás, ezért mi is olyan megoldást választottunk, amely e két jellemzővel bír. A garantált eszközalapokban most elhelyezett megtakarításokra év végéig kiemelkedő, bruttó 11 százalékos éves szintű hozamot garantálunk"- összegez Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Érdemes átgondolni a preferenciákat; a befektetési kockázat kiiktatása mellett a likviditás, illetve a magasabb hozamszint elérése áll-e a kívánság- és elvárás-lista élén. Ennek függvényében tanácsos megválasztani az eszközalapokat, amelyet a megtakarításra kíván használni az ügyfél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azon unit linked típusú életbiztosítási termékek, melyek a folyamatos díjfizetés mellett az eseti díjak fizetését is lehetővé teszik, a hosszú távú megtakarításokkal párhuzamosan az élethelyzetekhez illeszkedő esetleges plusz jövedelmekből eredő felhalmozást is segítik. Ezért a reálhozam befektetése során is opciót jelentenek, főként, ha már meglévő szerződésről és az eddigi megtakarítás kiegészítéséről van szó.

 

Címkék: